Direct naar inhoud

‘Fluctuerende pensioenpot bevordert vertrouwen deelnemers niet’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 5 mei 2023

De dekkingsgraad verdwijnt. Daarmee verliezen deelnemers een maatstaf voor de financiële gezondheid van hun fonds. De persoonlijke pensioenpot geeft wel inzicht, maar dat vertaalt zich niet vanzelfsprekend in meer vertrouwen.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

2 reacties

  1. L. Luyten
    2 jaar geleden

    Persoonlijke pensioenpotten gaan in waarde juist sterk flucturen, niet alleen voor jongeren, maar ook voor ouderen, naarmate de pensioendatum dichterbij komt. Een persoonlijke pensioenpot geeft inzicht in eerste instantie inzicht in het kapitaal en niet in verwacht pensioen. Als gestreefd wordt naar een redelijk stabiele uitkering (met een bepaalde mate van renteafdekking) is de waarde van het kapitaal juist heel volatiel. Dat zie je nu ook bij commerciele DC-aanbieders: kapitalen daalden voor mensen vlak voor pension in 2022 met soms wel 25% door de gestegen rente (dus mensen schrikken heel erg), terwijl het verwacht pensioen nog redelijk stabiel is (omdat inkoop van pensioen goedkoper is geworden).
    Goede, eenvoudige communicatie hieromtrent is fundamenteel om niet het vertrouwen in ons
    pensioensysteem weer een forse knak te geven.

  2. Ing. R.J.W.M. Snelders
    2 jaar geleden

    L.S.

    Het is inderdaad een gegeven dat de waarde van de pensioenpot gaat fluctueren. Net als overigens de nu ineens bejubelde dekkingsgraad dat ook behoorlijk doet. Ook dat leidt tot een lastig uit te leggen fenomeen – en daarmee wantrouwen – hoe kan het zijn dat bij stabiele dekkingsgraden er niet en nu bij snel wijzigende dekkingsgraden er wel geïndexeerd kan worden? De uitleg van de fluctuatie in pensioenpotten en in dekkingsgraden is imo ongeveer hetzelfde. Rente heeft tegenstrijdige invloeden op opbouw en aankoop in elk pensionstelsel.

    Daarom is het essentieel dat in de uiteindelijke deelnemers communicatie – zowel tijdens de transitie en als onderdeel van het invaren – maar ook in de latere operationele fase – telkens te communiceren én in termen van de pensioenpot én in termen van het daarmee te verwachten te realiseren pensioen. In een neutraal, positief en negatief scenario. Precies zoals de plannen zijn. En ja: dan hebben we de pensioendeelnemer meer te leren over haar of zijn pensioen.

    De waarde van ons nieuwe pensioenstelsel moet zich dan tonen dat die geprognosticeerde waarde in de meeste gevallen bóven de oude te verwachten pensioenaanspraak uitkomt.

    Het nieuwe pensioenstelsel. Een actuarieel, vermogens en financieel/actuarieel vraagstuk waar wij technici ons enorm in kunnen verliezen. Maar vooral een communicatievraagstuk aan onze deelnemers hoe we – na 15 jaar pensioendialoog – ons goede stelsel nóg beter weten te maken.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.