De kosten om deelnemers in premieregelingen te compenseren voor afschaffing van de doorsneesystematiek vormen een struikelblok bij de uitwerking van het pensioenakkoord, aldus betrokkenen.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
1 reactie
Het is volkomen duidelijk als de huidige staffelsystematiek, met oplopende premies naarmate de deelnemer ouder wordt, wordt vervangen door een flat-rate premie voor alle deelnemers er flink wordt geschoven met geld. Aan jongeren wordt meer premie toegekend en aan ouderen minder. En als de stelling is dat iedereen vervolgens volledig gecompenseerd moet worden, dan betekent dat voor de komende jaren extra premie voor die groepen. Op de hele lange termijn maakt het trouwens niets uit. De premies voor de jongeren stijgen immers niet meer mee met een staffel. Maar voordat dat bereikt wordt, ben je wel heel wat jaren verder. Een lastige puzzle, waarbij volgens mij de oplossing ligt in het langzaam plat slaan van de staffels, bijvoorbeeld in tien jaar. Of heel veel oudere werknemers inhuren op het moment dat er sprake is van een flat-rate.
Het artikel suggereert dat dit probleem vooral bij DC regelingen voorkomt. Dat is niet correct. Als de doorsnee premie in DB regelingen naar iedere deelnemer wordt doorgerekend zie je ook dat het premiedeel voor jongeren nu aanzienlijk lager is dan voor ouderen. En ook dan geldt dat als wordt overgestapt naar een flat rate premie voor alle deelnemers, het probleem zich in dezelfde mate voordoet.