Agnes Joseph heeft de overstap gemaakt naar de politiek. Haar visie op pensioen is niet veranderd, maar de ontvangst ervan wel, zo beschrijft ze in haar laatste column voor Pensioen Pro.
Bij het British Steel Pension Scheme kregen duizenden staalarbeiders beroerd financieel advies. Na vier jaar komt er een compensatieregeling, maar veel advieskantoren bestaan inmiddels niet meer.
Een pensioenpot waar jaarlijks 4% van het oorspronkelijke bedrag plus inflatie uit wordt gehaald, gaat zeker 33 jaar mee. De Fire-beweging omarmt deze benadering, de pensioensector kan er ook van leren, vindt Agnes Joseph.
De strijd van 50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen voor aanpassing van de rekenrente is een terechte, vindt Jan Tamerus. Wel zou Van Rooijen in zijn pleidooi moeten meenemen dat de juiste weg naar aanpassing een ander pensioencontract betekent, schrijft hij.
Volgens het Nibud zijn zzp’ers de pensioenarmen van de toekomst. Bij zijn afscheid als CNV-voorzitter stelt Maurice Limmen teleurgesteld vast dat ‘werkenden steeds minder te vertellen hebben’. Waar blijft de sociale opdrachtgever?, vraagt Jan Tamerus zich af.
Lidstaten en Europees Parlement zijn begonnen met onderhandelen over het ‘Pan-Europees Pensioenproduct’. Cruciale vraag is, of het toezicht door nationale toezichthouders, of door Eiopa moet plaatsvinden, schrijft Sophie in ’t Veld.
Met moderne adviestechnologie kan pensioen getransformeerd worden tot een levensloopregeling die mensen meer vrijheid en mogelijkheden geeft dan nu, schrijft Don Ginsel.
Van wetten en worsten is het beter niet te weten hoe ze gemaakt worden. Toch geeft Sophie in t Veld een blik in de keuken van het Europees Parlement, waar momenteel het standpunt over PEPP wordt bereid, met 914 amendementen als ingrediënten.
Om invloed te hebben op bedrijven, moeten pensioenfondsen praten met verschillende lagen van een bedrijf, bereid zijn om jarenlang contact te houden en hun wensen uitdrukken als een business case, adviseert Narina Mnatsakanian.
Als in de toekomst het einde van de doorsneesystematiek wordt gecompenseerd, is het slim de compensatie direct in één klap in pensioenaanspraken in te kopen, schrijft Jan Tamerus. Dat voorkomt dat naderhand problemen ontstaan, zoals nu bij de vpl.