Het transitieoverzicht is geactualiseerd. Het uitstel van PME, Vervoer, Levensmiddelen, Rabobank en KPN is verwerkt, net als meer details over de regelingen bij SNS Reaal, ING cdc, Forbo en Lloyd’s Register.
Hoe zal de uitvoering verlopen voor fondsen die ook na de stelselherziening nog ftk-rechten in de boeken houden? Veel uitvoerders willen dit blijven verzorgen, maar bij AZL en TKP is nog niet duidelijk hoe.
Bijna alle Nederlandse pensioenfondsen behaalden de afgelopen vijftien jaar genoeg rendement voor het realiseren van een nominale uitkering. De rendementen bleven wel wat achter bij de markt.
Van de dertien bedrijfstakpensioenfondsen die op 1 januari 2025 wilden invaren naar nieuwe stelsel, hebben er zeven gekozen voor uitstel. De fondsen die nog wel op 2025 mikken, houden slagen om de arm.
Pensioenfondsen boekten in 2023 na aftrek van kosten een beleggingsrendement van gemiddeld 8,7%. De fondsen Avebe en HAL wonnen het meest. Pensioenfonds HAL behaalde ook het hoogste overrendement.
Sociale partners en pensioenfondsen kunnen niet helemaal zelf bepalen in welk jaar zij over gaan naar het nieuwe stelsel. De invaardatum hangt ook af van wanneer de uitvoeringsorganisatie van het fonds tijd heeft.
Van alle 43 bedrijfstakpensioenfondsen willen er 14 in 2025 over naar het nieuwe stelsel. Van de dertig grootste opf’en zit slechts één fonds in deze kopgroep, die wordt aangevuld met vier beroepspensioenfondsen.
De instemming van de senaat met de Wtp is het sluitstuk van vijftien jaar werken aan en onderhandelen over hervorming van het Nederlandse pensioenstelsel. Dat was een zeer ingewikkeld proces van vallen en opstaan.
Het landschap van de premiepensioeninstellingen is de laatste twee jaar door overnames aanzienlijk veranderd. Er blijven nog vijf aanbieders over, met voorlopig zeven ppi’s.