Pensioenfonds Metro kiest voor een ‘buy-in’ – het fonds blijft bestaan en alle rechten worden door Nationale-Nederlanden gegarandeerd. De constructie betekent dat de werkgever van boekhoudkundig nadeel verschoond blijft.
Met de dekkingsgraad van ruim 140% heeft het ondernemingspensioenfonds een jaarlijkse toeslag van 84% van de Europese prijsindex ingekocht bij de verzekeraar. ‘Een resultaat om trots op te zijn’, vindt bestuurslid Ronald Doornbos. ‘Het is geen volledig indexatie, maar wel dicht daarbij in de buurt. En volledig gegarandeerd.’
Het indexatieperspectief is fors beter dan de resultaten uit het verleden: de afgelopen tien jaar heeft het fonds, dat de oud-werknemers van groothandel Makro bedient, 45% van de inflatie kunnen compenseren, zegt Doornbos.
Voor de toekomst zou doorgaan in het ftk een nog iets hoger verwacht resultaat opgeleverd hebben dan verzekeren, zegt Doornbos, maar veel slechtere resultaten bij tegenvallers. ‘Je neemt dan meer risico.’
Geen invaren
Invaren in het nieuwe stelsel is niet overwogen. ‘Sociale partners hebben hiervoor geen verzoek gedaan’, zegt Doornbos. Reden is dat dit een boekhoudkundig verlies zou opleveren voor Metro, het Duitse moederbedrijf van de Nederlandse Makro. ‘De werkgever heeft op dit moment een bijstortverplichting. Die maakt dat het boekhoudkundig een db-regeling is. Het vermogen van het fonds staat als bezitting op de balans van het moederbedrijf.’ Invaren betekent dat die bezitting verdwijnt van de balans.
Eerder bleek dat Amerikaanse boekhoudregels (US GAAP) een reden zijn voor pensioenfondsen met Amerikaanse moederbedrijven om liever niet in te varen. Ook onder de Europese boekhoudregels IFRS kan dit dus echter voorkomen.
Het fondsbestuur kan zich erin vinden dat er niet wordt ingevaren, zegt Doornbos. ‘Ja, bij invaren hadden we een buffer kunnen uitdelen. Maar die wenden we nu dus aan om bijna volledige gegarandeerde indexatie in te kopen. Volledige indexatie was uiteindelijk het doel van de regeling. De deelnemers hechten bovendien aan zekerheid en die bieden we ook.’
Buy-in
Dat het fonds niet kiest voor een buy-out, maar een buy-in heeft ook te maken met IFRS. Doordat het fonds blijft bestaan, blijven ook de activa van het fonds (de herverzekerde rechten) bestaan. Ook de bijstortverplichting blijft in stand, al is de kans dat die aangesproken wordt nihil. Zo blijven boekhoudkundige gevolgen uit.
De buy-in heeft voor deelnemers als voordeel, dat ze helemaal niets merken van de overgang. ‘We houden dezelfde portalen, dezelfde helpdesk, want Achmea Pensioenservices blijft de administratie doen. Mensen blijven bediend worden door het vertrouwde pensioenfonds Metro.’ Het bestuur zal de komende jaren de vinger aan de pols houden om te zien of voortzetting van het fonds zinvol blijft, zegt Doornbos.
Nationale-Nederlanden betaalt een vergoeding aan Achmea Pensioenservices voor de uitvoeringskosten. Voor zover deze de kosten van het fonds niet dekken, betaalt de werkgever bij, zegt Doornbos.
Aanbieders
Doornbos verwacht dat de komende periode meer fondsen zullen kiezen voor herverzekering of buy-out. ‘De dekkingsgraden bevinden zich op een niveau waarop je interessante indexatie kunt aankopen. Die heb je dan voor altijd vastgeklikt.’ Bij het zoeken naar een verzekeraar had het fonds keuze uit veel aanbieders: naast NN, dat de beste aanbieding deed, ook Athora, ASR en LifeTri, zegt Doornbos.
Met de overdracht, die begin maart plaatsvond, is ruim €600 mln vermogen gemoeid. Het fonds heeft ruim tienduizend deelnemers, allemaal slapers en gepensioneerden. Actieve werknemers van de Makro zitten sinds 2023 in een dc-regeling bij BeFrank.
U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.