Pensioenfondsen mogen bij het vaststellen van premies wél rekenen met verwacht rendement en bij het disconteren van hun verplichtingen niet. GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff wil dat het kabinet serieus overweegt om ook voor de verplichtingen een rekenrente met verwacht rendement toe te staan.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
3 reacties
Als inderdaad elke economische logica ontbreekt dan is er tot nu toe dus sprake geweest van andere “logica”. Wie heeft suggesties daarover?
In de theoretische wereld zou men zowel de verplichtingen als de premiestelling willen berekenen o.b.v. de marktrente (‘de kostprijs’ van het pensioenproduct). Echter, de aanhoudende lage rente-omgeving maakt het pensioenproduct in de praktijk onbetaalbaar. Tegen deze achtergrond zijn er zowel bij de verplichtingen als de premiestelling kunstmatige ingrepen doorgevoerd. De verplichtingen worden gedempt doordat deze kunnen worden verdisconteerd tegen de (hogere) UFR curve. Bij de premiestelling vindt ook demping plaats doordat er gerekend mag worden met een (hoger) verwacht rendement. Beide maatregelen, hetzij anders benoemd, dragen bij aan het betaalbaar houden van het pensioenproduct. De stelling van De Jong dat e.e.a. inconsistent lijkt en dat elke ‘economische logica’ ontbreekt, lijkt mij nogal ‘te kort door de bocht’.
Het wetsvoorstel tot verplicht verdelen van pensioenrechten bij echtscheiden roept vraagtekens op, over de vervangingswaarde cq de opbouw van deze rechten hoe deze te verdelen?
Minister Kool wil dmv zijn scheidings voorstellen indirect gaan regelen de eigenpensioenpot berekening.
De AG heeft aangegeven dat er geen standaard conversie formule is voor het scheiden van pensioenen die voor alle pensioenfondsen van toepassing zijn. Opdracht aan AG onderweg?
Hieruit kan de conclusie getrokken worden dat de minister geen standaard rekenkundige onderbouwing kan geven hoe een eigen pensioenpot tot stand gebracht kan worden.
Hiermee zou de conclusie getrokken kunnen worden dat pensioenhervormingen worden gebruikt voor andere doeleinde dan waarvoor deze zijn gevraagd.
Met het stellen van deze vragen kom je bij de vraag over de benodigde rekenrente voor opbouw en aan uitbetaling van pensioen.
Neem bij deze vraag ook mee welke voordelen voor de overheid zijn op;
http://www.a2opinie.nl