Direct naar inhoud

Hogere pensioenpremie bemoeilijkt cao-onderhandelingen — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 3 november 2020

In diverse sectoren verlopen de cao-besprekingen stroef vanwege de dreigende stijging van de pensioenpremie. Vaak is die niet op te brengen volgens de werkgevers. Die sturen aan op opbouwverlaging. Dat willen bonden voorkomen.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

3 reacties

  1. A.J.M. Jansen - Actuaris
    4 jaar geleden

    Het is begrijpelijk dat sociale partners het huidige pensioen erg duur vinden. Maar helaas kunnen fondsbestuurders daaraan niets veranderen. Er worden nu echter wel krokodillentranen gehuild, want dat dure pensioen komt niet ineens uit de lucht vallen. Veel fondsen waarschuwen er al een poos voor dat er na de 5 jarige dempingsperiode een grote premieschok zal volgen (en realiseren zich dat de afgelopen 5 jaar een fors deel van de premie is gefinancierd door gepensioneerden en slapers). Het gemak waarmee sociale partners hiermee willen doorgaan, vind ik tamelijk onbegrijpelijk. Dempen is bedoeld om de premie te stabiliseren en niet om (structureel) korting te verlenen. Hoe leg je aan gepensioneerden (en slapers) nog uit dat dit evenwichtig is?

  2. E. Daae
    4 jaar geleden

    Zowel werkgeversorganisaties VNO-NCW als MKB-Nederland, als vakorganisaties FNV, CNV, en MHP zouden nu eindelijk een moeten nadenken over de al 13 jaar durende schending van het EU-pensioenrecht door de overheid. Daar namelijk ligt de sleutel voor de oplossing van de door de Staat geregisseerde sabotage van het huidige pensioenstelsel. Het stelsel dat nog steeds als het beste ter wereld wordt beoordeeld door Mercer.

    Als de EU-pensioenrichtlijnen IORP I en II alsnog correct worden omgezet in de Nederlandse pensioenwetgeving – iets waartoe iedere lidstaat, dus ook Nederland, verplicht is – dan is de non-discussie over de zgn. onhoudbaarheid van ons huidige stelsel (jarenlange frame van de Staat) in een klap voorbij. Pensioenen en pensionrechten kunnen dan per direct worden geïndexeerd, zelfs met terugwerkende kracht. Het pensioenakkoord kan de prullenbak in en de pensioenpremies komen op een hanteerbaar niveau.

    Dus, werkgevers- en werknemersorganisaties: AAN DE SLAG TEGEN HET PENSIOENAKKOORD!

  3. R. Hees
    4 jaar geleden

    Jammer dat het verhaal zo eenzijdig wordt verteld. Bij de Zorgverzekeraars lag een heel goed alternatief op tafel. De CVP regeling welke volledig aansluit bij de wet verbeterde premieregeling van het nieuwe pensioen akkoord. AON was adviseur van de bonden en heeft de bonden na doorrekening van de verschillende opties, verlaagde opbouw en CVP regeling een advies uitgeschreven om nu over te gaan naar de CVP regeling. Op deze manier zouden de meeste opties worden opengehouden waaronder de mogelijkheid om met een leeftijdsafhankelijke staffel te kunnen blijven werken. De bonden, FNV en CNV, kozen echter om onduidelijke reden voor een verlaagde opbouw als optie ondanks een negatief advies terwijl de werkgevers en De Unie absoluut het advies van AON volgde om voor de CVP te gaan. Ik ben benieuwd hoe de bonden hun keuze gaan onderbouwen naar de leden. De rekening nu bij de werkgevers neerleggen om de verlaagde opbouw te compenseren vind ik een beetje kortzichtig.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.