Direct naar inhoud

Leven én pensioen beter geworden — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 15 december 2017

Niet alleen de kwaliteit van het leven van Nederlanders is de afgelopen kwart eeuw beter geworden. Hun vermogen is ook flink gegroeid. Dat is vooral te danken aan hun pensioenvoorziening, haalt Adri van der Wurff uit een recent SCP-rapport.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

2 reacties

  1. P. Kraneveld
    7 jaar geleden

    Bij de redenering van dhr. van dr Wurff moet een belangrijke aantekening worden gemaakt. Zoals hij zelf stelt is de nieuwe aangroei van pensioenkapitaal tot stand gekomen ondanks een dalende participatiegraad. Dat betekent dat de pensioen-rijken rijker zijn geworden en dat er pensioen-armen zijn bijgekomen. De verslechtering van de Gini ratio (toegenomen inkomensongelijkheid) over deze periode betekent dat de pensioengrondslag – en dus het pensioenvermogen – van de zeer rijken het meest is toegenomen.

    Al met al is de ongelijkheid van de verdeling van het pensioenvermogen dus toegenomen en waarschijnlijk significant toegenomen. Betrekken we dan de toonaangevende studie van Thomas Pikkety, “Capital in the Twenty-First Century” in de redenering, dan laat het SCP-rapport zien hoe het pensioenbeleid van de overheid heeft bijgedragen aan de opkomst van het populisme in Nederland.

  2. Dr. A.W.I.M. van der Wurff
    7 jaar geleden

    Geachte heer Kraneveld,
    Dank voor uw reactie. Zelf wijs ik – zoals u aangeeft – ook op het fenomeen van de lagere participatie.
    Ik denk echter niet dat de ongelijkheid van het pensioenvermogen significant is toegenomen – nog even afgezien van de vraag wanneer we iets significant kunnen noemen.
    De wat afnemende participatie is zeker een factor, maar dat geldt vooral voor de toekomst: de mensen die de afgelopen jaren bijvoorbeeld ZZP-er zijn geworden of werkeloos en niet meer actief pensioen opbouwen, hebben in veel gevallen wel degelijk nog (slapende) rechten bij pensioenfondsen. Ook die oude rechten/voorzieningen zijn omhoog gegaan..
    De hogere inkomensongelijkheid van de laatste jaren heeft niet veel effect, omdat er een aftopping gekomen is: boven een ton wordt er niet meer collectief pensioen opgebouwd. En de soms aangeboden nettopensioenregeling wordt lang niet door iedereen gebruikt. Vandaar dat ik denk dat het met die significante toename wel meevalt, maar dat neemt niet weg dat ik me graag aansluit bij de oproep van het SCP en van u om op te letten dat er niet bevolkingsgroepen systematisch uit de boot gaan vallen.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.