Zet in elke gemeente een loket op waar iedereen terecht kan met pensioenvragen. Deze oproep deed Nibud-directeur Arjan Vliegenthart afgelopen donderdag bij de lancering van de online tool Geldplan Bijna pensioen.
Vliegenthart wees erop dat mensen steeds meer pensioenkeuzes krijgen, zoals de keuze voor een bedrag ineens. Iedereen zou daarom laagdrempelig toegang moeten hebben tot informatie en begeleiding. ‘We moeten daarvoor een infrastructuur gaan bouwen. In iedere gemeente zou een pensioenloket moeten komen waar mensen persoonlijk antwoord krijgen op de vraag of zij kunnen rondkomen als ze gepensioneerd zijn.’
Hij wees erop dat digitale informatie en persoonlijke begeleiding elkaar versterken. Zo bleek onlangs uit onderzoek van de Universiteit Maastricht dat deelnemers zich na hulp van een keuzebegeleider zekerder voelen over online-pensioenkeuzes.
Juridisch loket
Vliegenthart maakte de vergelijking met het juridisch loket waar burgers terecht kunnen als ze een juridisch probleem hebben. Dit is een stichting die wordt gefinancierd door het ministerie van Veiligheid en Justitie met meer dan vijftig vestigingen in Nederland.
De opzet van de pensioenloketten kan mede worden ondersteund door de partijen die het Geldplan Bijna pensioen hebben ontwikkeld, samen met de gemeenten, aldus de Nibud-directeur. Bij deze tool waren naast de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars ook verschillende overheidspartijen, sociale partners en de Federatie Financieel Planners betrokken. Het ministerie van Sociale Zaken betaalde de ontwikkeling.
De Pensioenfederatie vindt het idee van pensioenloketten een ‘interessante gedachte’, liet een woordvoerder desgevraagd weten. ‘Met het oog op de Wtp is de Pensioenfederatie helemaal voor laagdrempelige informatieverstrekking en inzicht in je eigen pensioen. Daarvoor zijn allerlei oplossingen mogelijk.’ Hij wees er ook op dat pensioenfondsen vaak consulenten hebben die deelnemers helpen bij het maken van een plan voor hun pensioen.
Generatiepact
Met de nieuwe tool van het Nibud kunnen 55-plussers zich voorbereiden op hun pensioen. De tool geeft informatie over keuzes rond pensionering. Denk aan wanneer ze het pensioen in laten gaan, of ze nabestaandenpensioen en ouderdomspensioen willen uitruilen en de keuze voor hoog-laagconstructie. Daarnaast geeft de tool informatie over rvu-regelingen of een generatiepact. Hiermee kunnen werknemers eerder stoppen met werken of minder gaan werken met behoud van een groot deel van het salaris. Vanuit de tool worden mensen doorverwezen, bijvoorbeeld naar Mijnpensioenoverzicht.
Dit geldplan is geen rekentool, benadrukt Michael Visser, wetenschappelijk medewerker bij het Nibud. ‘Dit is een wegwijzer. Het is een startpunt 55-plussers die zich willen voorbereiden op hun pensioen, waar ze nieuwe dingen kunnen ontdekken over de keuzes die ze kunnen maken. Zo kunnen ze er bijvoorbeeld achter komen dat er geen standaard pensioenleeftijd is.’
In de tool is ook informatie opgenomen over het bedrag ineens, ook al is de wet die dit regelt nog niet in werking getreden. Deelnemers krijgen straks de mogelijkheid om maximaal 10% van hun pensioen bij pensionering in één keer op te nemen. ‘We hebben dat wel opgenomen omdat er al best lang over wordt gesproken. Het staat naast de keuze voor een hoog-laag pensioen. Er staat bij dat de keuze voor een bedrag ineens waarschijnlijk pas vanaf 2024 mogelijk is’, vertelt Visser.
De betrokken partijen gaan de tool actief verspreiden via hun online kanalen. De Belastingdienst gaat er bijvoorbeeld op de website naar verwijzen.
U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.