Bij uitvoering van een Nederlandse pensioenregeling in Spanje mag een pensioenuitvoerder de Spaanse rekenrente hanteren. Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) vraagt zich af waarom en hekelt dat DNB geen middelen heeft om toezichtarbitrage tegen te gaan.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
3 reacties
Lees de richtlijn nog eens meneer Omtzigt. Daar ziet U dat DNB wel middelen heeft om toezichtarbitrage tegen te gaan.
Het ontgaat mij waarom toezicht-arbitrage slecht zou zijn. Het tegendeel lijkt mij waar. Als een toezichthouder in een ander land efficiënter werkt zou het in het belang van de leden of belanghebbenden zijn als een pensioenfonds kiest voor beter toezicht.
Ik kan mij wel voorstellen dat er angst is voor een “race naar beneden”. Die angst is ongegrond. Met IORP is er een kader geschapen waar pensioenfondsen binnen moeten blijven. Nederland is daar mee akkoord gegaan en het parlement heeft bij dat akkoord gaan zijn rol gespeeld. Het is niet logisch te klagen over een vloer die je zelf gelegd hebt.
Ik kan mij nog veel beter voorstellen dat er toezichthouders zijn die bang zijn dat ze “straks niets meer te doen zullen hebben”. Ze denken aan hoe Luxemburg profiteerde van de vergemeenschappelijking van de banksector. Jammer voor ze. Moeten ze hun toezicht maar verbeteren. Daar wordt niemand slechter van, zeker niet de miljoenen belanghebbenden. Dat is ook de reden waarom ik voorstander ben van toezichtarbitrage.
Zo is het meneer Kraneveld.