Door de snel groeiende levensverwachting en urbanisatie in ‘ontwikkelingslanden’ (niet de ideale term, maar bij gebrek aan beter…) wordt ook in deze landen pensioensparen meer dan nodig. Een pensioenstelsel zou daarbij twee vliegen in één klap slaan: het biedt ouderen een zeker bestaan, maar het draagt ook bij aan stabilisatie van de lokale economie. Helaas staan verschillende factoren een invoering nog veelvuldig in de weg.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
1 reactie
Het is een hele goede zaak dat ontwikkelde landen de ontwikkelingslanden niet links laten. Tegelijkertijd is het contraproductief om er geen rekening mee te houden dat de omstandigheden volkomen anders zijn. Als er in Ierland al mensen zijn die zich niet kunnen veroorloven voor een pensioen te sparen kan niet meer verwachten in De grote boog van Zuid-Afrika naar India, waar het overgrote deel van het ontwikkelingsprobleem ligt. De Wereldbank schrijft voortdurend mooie studies over pensioen in ontwikkelingslanden, maar onder invloed van het super-kapitalistische Amerika komen ze al snel uit op “sparen” en dat werkt niet.
Theo Kocken heeft gelijk dat het probleem in de informele sector binnen de grote steden ligt. Daar werkt noch het klassieke spaarmodel, noch het traditionele familiemodel. Er zijn geen magische oplossingen. Waar ik aan kan denken is dat internationale bedrijven zonodig wordt opgelegd om voor een pensioenaanspraak te zorgen. Dat verhoogt de loonsom maar werkt gunstig op het weglopen van half-opgeleid middenkader naar de lokale werkgevers. Ik hoop dat je daarmee kan bereiken dat je via concurrentie op de arbeidsmarkt de instelling van de werknemers genoeg kan veranderen dat ze een pensioen gewoon gaan vinden.
En waar die voorziening voor verre buitenlanders vandaan moet komen? Waarom niet van het pensioenfonds dat voor het personeel van de international werkt? Daarmee is dan meteen het vreemd geld probleem opgelost.