Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
3 reacties
Solidariteit naar de knoppen? Pensioen opbouw en uitkeringen verslechteren al jaren voor alle werkenden. Wie betaalt de rekening van het jaren lang de kop in het zand steken ( in de jaren 80 was er al sprake van de tikkende tijdbom van het massaal ouder worden) Solidariteit is een mooi woord maar verhult dat er geen eerlijke oplossing is. Er is geen doorsnee mens/beroep en dus zul je altijd bij keuzes groepen hebben die voordeel danwel nadeel hebben. Denk bijvoorbeeld niet dat alle politiemensen een zwaar beroep hebben, er zitten er tegenwoordig veel meer achter een scherm dan je denkt of de hele dag in de auto. Hebben ambtenaren een licht beroep of onderwijzers, tja simpel gedacht denk ik dan. Kijk eens naar ziekte cijfers bij die beroepsgroepen.
Solidariteit is een piramide spel waarbij iedereen de rekening betaald van slecht bestuur wat te lang weg heeft gekeken.
Als je je steeds tot één specifiek deelgebiedje beperkt, kun je afhankelijk van de omschrijving van dat deelgebiedje, zo’n beetje tot elke conclusie komen. Als je naast pensioenen ook de gezondheidzorg in ogenschouw neemt, of het beroep op sociale voorzieningen kom je vast tot heel andere conclusies. Kortom, het signaleren van een deelprobleem en het vragen om een oplossing daarvoor kan op een ander deelprobleem weer voor andere vormen van ongelijkheid zorgen.
Wat een onzin dat de werkenden de pensioenen op zouden moeten brengen voor de gepensioneerden. De uithkeringen worden helemaal niet gefinancierd uit de premieopbrengsten van werkenden, maar uit de betaalde premies plus beleggingsopbrengsten van de gepensioneerden. Die zijn ruim voldoende maar mogen door een bizar financieel toetsingskader bevroren en opgepot. Daarnaast betalen de werkenden te weinig premie voor wat zij opbouwen aan aanspraken. Dat gaat dus ten koste van de gepensioneerden.
Daarnaast is het financieel toetsingskader ook nog eens hardvochtig voor de werkenden want hun aanspraken worden al jaren niet meer geïndexeerd waardoor hun pensioenperspectief steeds verslechtert.
De vermogens blijven groeien maar hebben na het uitsterven van de huidige gepensioneerden geen eigenaar meer. Zou dat de reden zijn?