Direct naar inhoud

‘Er gaat te veel geld naar pensioen’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 24 juli 2020

Sommige deelnemers zetten verplicht te veel weg voor hun pensioen. Ze zouden beter af zijn als ze een deel van dat geld anders konden besteden, stelt Leon Mooijman.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

4 reacties

  1. M. de Wit
    4 jaar geleden

    Een interessant betoog Leon. Het nieuwe pensioencontract biedt overigens wel perspectief voor meer individuele keuzevrijheid. Momenteel is dit nog beperkt tot een lump-sum op de pensioendatum van maximaal 10%. Meer individuele keuzevrijheid vóór de pensioendatum kan bijvoorbeeld geboden worden door een deel van de eigen bijdrage facultatief te maken. Uiteraard vergt dit extra communicatie en wellicht zullen (sommige) deelnemers tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen, maar binnen een DC-regeling is een (deels) facultatieve eigen bijdrage redelijk eenvoudig in te regelen.

  2. F. van Berge
    4 jaar geleden

    Ik ben bang dat het in Nederland vooral leidt tot nog hogere huizenprijzen, vanwege een hogere financieringsruimte voor het kopen van een woning.

  3. P. Kraneveld
    4 jaar geleden

    Zijn er cijfers over de leeftijd van hypotheeknemers? Het lijkt mij dat ouderen die niet te lang of te vaak met werkloosheid hebben gekampt en niet door een echtscheiding zijn getroffen de hypotheek bij pensionering al grotendeels of geheel hebben afbetaald, te meer omdat het lastig is om een hypotheek te krijgen of over te sluiten als de looptijd doorloopt tot na de pensionering.

    Zonder cijfers weten we niet of deze discussie ergens over gaat.

  4. H. Peters
    4 jaar geleden

    Goed punt meten is weten. Volgens mij wordt ook inmiddels gekeken bij de berekening van het te lenen hypotheekbedrag naar de hoogte van de betaalde huur en het betalingsgedrag. Dat lijkt mij een goede ontwikkeling.
    Waar wij mi een zorgplicht hebben in het nieuwe stelsel is om duidelijk te maken dat het bedrag dat een gepensioneerde ontvangt per jaar kan verschillen. Dat kan lastig zijn i.v.m. het aangaan van financiële verplichtingen. Benieuwd hoe we daar mee omgaan

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.