Direct naar inhoud

Opinie | Koppigheid en complexiteit verwoesten het Nederlandse pensioenstelsel — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 7 november 2018

Er is voldoende goede theorie én praktijkvoorbeelden beschikbaar om een eenvoudiger pensioenstelsel te maken, dat waarde creëert en vertrouwen vergroot onder de deelnemers, schrijft Keith Ambachtsheer. Maar koppigheid verhindert vooruitgang.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

3 reacties

  1. Dr. G.C.M. Siegelaer
    6 jaar geleden

    Maak onderscheid tussen het opbouwen van pensioenkapitaal en het uitkeren van pensioenen, en richt het pensioencontract daarop in, is de heldere boodschap van Ambachtsheer. Een jaar geleden liet ik zien dat dit een betere risicotoedeling over generaties oplevert:
    https://pensioenpro.nl/achtergrond/30014802/pechgeneraties-voorkom-je-door-risico-adequaat-toe-te-delen

  2. M.J. Jasper
    6 jaar geleden

    Echt een uitstekend artikel. Uiteraard is het zo, dat door het toepassen van een strikte rente hedge, onze pensioenpot nu op EUR 1.400 mrd. staat. Echter, het is tijd voor meer flexibiliteit. Overigens, zonder dat de jongere generatie daaronder zal lijden. Zie ook de reactie van Siegelaar.

    Het is nu echt tijd om het vertrouwen in ons pensioenstelsel en pensioenfondsen terug te brengen. Dat hebben we met elkaar verdiend!

  3. Anoniem
    6 jaar geleden

    Scherpe analyse. Op dit moment doen we te weinig met het dode geld. Dat kost dus iedereen geld! Laten we het twee instrumenten model van Tinbergen gewoon invoeren. Waar wachten we op. Elke dag dat we wachten kost de Nederlandse samenleving geld (miljarden aan gemiste beleggingsopbrengsten) door het eindeloos gepolder. Kennelijk durft niemand zijn verantwoordelijkheid te nemen.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.