Minister Koolmees moet het nu mogelijk maken dat sociale partners een beschikbare-premieregeling invoeren in hun sector, vindt AVV-voorzitter Martin Pikaart. De bewindsman moet volgens hem niet wachten op de uitwerking van het nieuwe contract.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
5 reacties
De auteur is kennelijk niet goed op de hoogte dat de BPF’en al beschikbare premieregelingen zijn en wel de bekende CDC-regelingen. Dus gelukkig wel collectief, sociaal en solidair, maar de auteur wenst de komst van individuele premieregelingen bij BPF’en. Deze IDC-regelingen zijn echter individuele financiële producten zoals de verzekeraars verkopen. Dat impliceert op een verborgen wijze de wens voor ‘marktwerking’ en dat betekent de afbraak van de huidige sociale. solidaire en collectieve regeling van pensioenfondsen. En dat moeten wij niet willen gezien de voorspelbare slechtere pensioenen die daar het gevolg van zullen zijn zoals onderzoek heeft aangetoond.. Marktwerking heeft in vele sectoren waarin geen markt bestaat, al tot grote ellende geleid. De crisis door het corona virus heeft dat ook aangetoond.
Dus we gaan al die medewerkers in de detailhandel, waar we zo voor staan te klappen, nu belonen met een DC-regeling, met geüpdate staffels. Wat er toe zal leiden dat de pensioenopbouw nog verder in elkaar zakt en nog meer risico bij de werknemer komt te liggen? En dit voorstel komt van iemand die zich vakbondsman noemt?
Martin zou er goed aan doen niet op allerlei eigen interpretaties af te gaan en van daaruit adviezen te geven. Hij is niet goed op de hoogte wat er in de discussie over het nieuwe contract speelt, en dan is het probleem dat verkeerde premissen meestal leiden tot verkeerde conclusies. Een oude wijsheid uit de logica. Mijn advies is: Niet voor de troepen uitlopen Martin.
Uitstekend artikel van Martin Pikaart! Terecht beroep op de stuurgroep om geen vage begrippen toe te staan die slechts dienen om de traditionele vakbonden een schijnzekerheid te bieden.
Als de fiscaal onbelaste inleg in een DC regeling (eindelijk) gelijk mag zijn aan de premie van een DB regeling, en het beleggingsrendement hetzelfde is, dan zal er ook een gelijkwaardig pensioen uitkomen.
De zorg van de heer Raaijmakers lijkt mij ongegrond. Het risico bij een bedrijfstakpensioenfonds ligt al jaren bij de deelnemer. Dat werd er alleen niet duidelijk bijverteld, ook niet door zijn/haar eigen vakbond die in het fondsbestuur zit.
Tijdens duizenden pensioengesprekken met individuele deelnemers in de afgelopen jaren zijn mij 2 dingen opgevallen:
1) mensen gaan nuchter om met onzekerheid, veel dingen in het leven zijn immers niet zeker;
2) mensen kunnen slecht tegen oneerlijkheid en valse verwachtingen.
Hopelijk kan Martin Pikaart zijn collega vakbonden overtuigen dat juist het weglaten van schijnzekerheden het vertrouwen ten goede komt.
Het is nu of nooit in deze coronatijd. Ons fantastisch DB systeem is helaas verleden tijd en op sterven na dood in onze moderne maatschappij met een corona zetje.
Sociale partners: neem uw verantwoordelijkheid en loods ons het nieuwe tijdperk in met een nieuwe tijdsbestendige en goed uitlegbare pensioenregeling.
Pensioenfondsbestuurders: is de regeling niet of moeilijk uitvoerbaar/uitlegbaar accepteer de opdracht dan niet en stuur deze dan terug naar uw opdrachtgever met uw advies hoe het wel kan/moet. Wees moedig en snel.
Politiek: grijp s.v.p. in als sociale partners en pensioenfondsbestuurders er niet uitkomen.