Vernieuwing heeft ruimte nodig, stelt Gaston Siegelaer. Hij pleit voor een nieuw fiscaal pensioenkader op basis van netto-inkomen. Zo’n kader heft meteen de verschillen tussen zzp’ers en werknemers op.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
3 reacties
Zeker out of the box gedacht. Het probleem is echter zowel de huidige grote verplichtstelling (ja, die kunnen sociale partners ‘intrekken’, maar ja, dat gebeurt niet) en het feit dat o.a. ZZP-ers (en steeds meer werknemers bij ‘nieuwerwetse’ bedrijven) geen pensioen op bouwen en dat zonder pensioenplicht – dat blijkt uit onderzoek – ook niet gaan doen, ook niet met een netto-inleg met subsidie (wat sec geen gekke gedachte is). Als we nu gewoon eens de Perspectiefnota volgen: pensioenplicht (al dan niet met opting-out mogelijkheden), de doorsneepremie afschaffen en vervangen door een stijgende staffel, overstappen naar persoonlijk pensioensparen (dat kan collectief beheerd met defaults) en meer keuzevrijheid. Het plan ligt er m.a.w. al, alleen niemand vult het in. Daarvoor heb je een doortastende Minister nodig, maar deze haakt nu na 6 maanden ook al af gezien de ‘muur’ van de verplichtstelling!
“coöperatieve organisaties buiten de gevestigde orde van pensioenfondsen”. Al eens naar BrightPensioen gekeken?
@Theo Gommer: deelname aan zzp pensioenopbouw als default met opting-out mogelijkheid past prima binnen het alternatief dat ik heb geschetst. Mijn bedoeling is juist een perspectief te schetsen dat de huidige patstelling overstijgt door ‘nieuw’ naast ‘bestaand’ te laten groeien in plaats van ‘bestaand’ te dwingen zich te hervormen.
@Sjaak Zonneveld: BrightPensioen en soortgelijke partijen zouden in de door mij geschetste aanpak de ruimte krijgen om pensioenopbouw te verzorgen voor werknemers in loondienst, terwijl ze in het huidige stelsel niet in het tweedepijlerpensioendomein mogen opereren.