Direct naar inhoud

Ortec: zeer goede resultaten met nieuwe invulling solidariteitsreserve — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 25 februari 2022

Als de solidariteitsreserve in het nieuwe stelsel gericht wordt ingezet in de uitkeringsfase, kan dit het risico op pensioenverlagingen minimaliseren. Dit biedt waarschijnlijk ook ruimte voor meer beleggingsrisico en inflatiebescherming.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

5 reacties

  1. Drs. S.G.B. Heemskerk
    3 jaar geleden

    Het voorstel van Ortec komt er in essentie op neer om een beleggingsbuffer in te voeren waarmee je tegenvallers op kan vangen. Dan kan er meer in aandelen belegd worden. Dat doen we in het huidige pensioensysteem ook al. Het probleem van het solidaire contract zijn de individuele potjes in de uitkeringsfase. Daardoor kan er niet risicodragend belegd worden. In het flexibele contract is het wel mogelijk om met een collectief vermogen te werken in de uitkeringsfase. Dan is er veel meer ruimte om pieken en dalen in de tijd uit te smeren omdat de levensduur van het fonds veel groter is dan de levensduur van de individuele deelnemer. Ook het aanhouden van een buffer past prima bij een collectief pensioenvermogen in de uitkeringsfase.

  2. B. V D
    3 jaar geleden

    Eens, het pensioen hoeft niet perse in één keer ingekocht te worden (voor zeg 20 jaar). Zodoende kan een flink deel van het (collectieve) vermogen blijven renderen in de uitkeringsfase. Overrendement kun je jaarlijks inzetten voor (a) indexatie van de huidige pensioenuitkeringen, en (b) verder vullen van de collectieve buffer. De aanpak van ‘family-offices’ zouden hierin ter inspiratie kunnen dienen.

  3. D. Smits
    3 jaar geleden

    Refererend aan de laatste alinea in het artikel en de opmerking van Dhr. Heemskerk, zou het dan theoretisch prima mogelijk zijn om een dergelijke buffer in de uitkeringsfase te hanteren met de genoemde voordelen vandien maar is dit nu niet zo voorzien in de conceptwetgeving en daardoor momenteel niet mogelijk?

  4. L. Huibers
    3 jaar geleden

    Volgens mij refereren ze aan de vulling van de reserve die is blijkbaar in de Ortec variant ook gevuld uit overrendement. Reserve bij Flexibele regeling kan wel gevuld worden uit premies of initieel of bij ingroei in uitkeringsfase zoals nu ook voor excassokosten. Zie niet waarom dezelfde uitdeelregel niet zou kunnen gelden voor deze risicodelingsreserve. Dus geen idee waarom zij aangeven dat dit niet mogelijk zou zijn.

  5. M. Vos
    3 jaar geleden

    Lieke je hebt gelijk, in het volledige rapport is dit wat beter uitgeschreven: het vullen van de solidariteitsreserve is (indirect) gebaseerd op overrendement en is daarmee volgens de (concept)wetgeving wel toepasbaar in de solidaire regeling en niet in de individuele versie van de flexibele regeling. Voor de collectieve versie van de flexibele regeling (met een uitkeringscollectief) is het niet helemaal duidelijk. Wij denken dat de beschreven aanpak ook in de flexibele regeling mogelijk moet zijn, … en dat er manieren te bedenken zijn waardoor dit mogelijk is, rekening houdend met de implicaties van de keuzevrijheid m.b.t. het beleggingsprofiel die deelnemers hebben in het flexibele contract. Hiervoor is mogelijk wel een wijziging van de conceptwetgeving nodig. Mvg, Martijn

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.