Direct naar inhoud

AVV-voorzitter Pikaart: ‘PFZW-info over nieuwe contract te positief’

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 22 juni 2021

De informatie die sociale partners bij PFZW ontvangen over de keuze tussen het nieuwe contract en de verbeterde premieregeling is volgens Martin Pikaart eenzijdig en soms misleidend. ‘Alleen de voordelen van het nieuwe contract komen aan bod.’

Dit schrijft Martin Pikaart van Alternatief voor Vakbond (AVV) in een document dat hij heeft ingediend bij PFZW naar aanleiding van de informatie die het fonds verspreidt.

IC-verpleegkundigen aan het werk op de Covid-IC afdeling van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Foto Robin Utrecht/HH

Het bestuur van PFZW heeft een brochure opgesteld waarin de voor- en nadelen van de twee contracten staan. Deze tekst dient als basis voor een gesprek over dit onderwerp met sociale partners die niet vertegenwoordigd zijn in het bestuur. AVV is een van die sociale partners. Dat gesprek vindt vandaag plaats.

Pikaart kenschetst het informatiepakket van PFZW als eenzijdig en op enkele punten misleidend. ‘PFZW benoemt vrijwel uitsluitend voordelen van het nieuwe contract’, schrijft Pikaart. ‘De keerzijde zoals de complexiteit en dus hogere kosten, blijven onvermeld’, aldus de AVV-voorzitter.

Ook bij de keuze tussen invaren en niet-invaren vindt Pikaart dat de PFZW-informatie te veel richting invaren stuurt. Als voordelen van invaren noemt PFZW ‘een hoger verwacht pensioen’. Pikaart stelt dat PFZW verzuimt te vermelden dat hogere rendementen het gevolg zijn van hogere risico’s. PFZW schrijft dat invaren door de eenvoud in uitvoering ‘minder kosten en risico’s’ kent. Volgens Pikaart moet het fonds daarbij vertellen dat het invaarproces ook gepaard gaat met de nodige kosten en risico’s.

Voorbereiding

PFZW laat in een reactie weten dat het sociale partners zijn die besluiten welk contract wordt gekozen. ‘Het gesprek met de sociale partners die niet vertegenwoordigd zijn in het bestuur maakt deel uit van de voorbereiding op het besluit over welk contract het gaat worden. We verwachten dat sociale partners daar begin 2022 een keuze in maken’, aldus de PFZW-woordvoerder.

Pikaart is niet enige die meent dat veel besturen en bestuursbureaus van bedrijfstakpensioenfondsen aansturen op het nieuwe pensioencontract en invaren van de oude rechten. Ook Vandena van der Meer, partner bij Montae & Partners, zegt op basis van gesprekken met enkele bedrijfstakfondsen dat sociale partners soms gekleurde informatie ontvangen van het pensioenfonds.

FNV-oproep

Dit raakt ook de kritiek op de oproep van FNV aan zijn pensioenbestuurders om toch vooral te kiezen voor het collectieve contract en de verbeterde premieregeling links te laten liggen. Volgens FNV is het collectieve contract per definitie beter.

De belangrijkste redenen zijn, meent FNV, de solidariteitsreserve en de vijfjaarlijkse evaluatie door sociale partners om te kijken of de ambitie nog steeds kan worden gehaald. Volgens de vakbond biedt dat meer mogelijkheden de regeling bij te sturen als de resultaten tegenvallen. Diverse adviseurs hebben bedenkingen bij de oproep van FNV. Ze vinden dat sociale partners de afweging moeten maken zonder bij voorbaat één variant af te serveren.