Meest gelezen

4 reacties

Het is gevaarlijk op deze verhogingen te speculeren. Opent de deur naar gebruik van middelen in de fondsen voor compensatie in plaats van financiering van opgebouwde aanspraken. Als de gepensioneerden en slapers er qua uitkering of aanspraak structureel 10 à 15% op vooruit kunnen gaan geldt dat ook voor de actieven. Hun potje moet immers even goed beschermd overgaan. En misschien gaat het projectierendement nog omlaag voor dat er wordt ingevaren en de dan ingegane en ingaande uitkeringen opnieuw moeten worden vastgesteld. De huid en de beer (net nog in de Pyreneeën een beer geschoten uit zelfverdediging).

A.C.M. Kuypers

Bij het bepalen van het projectie rendement moet er van uit gegaan worden dat minstens 65% van het vermogen van de gepensioneerden in renteloze staatsleningen wordt belegd. Nu hebben de meeste fondsen een 50/50 beleggingsmix. Het verwachte rendement gaat in het nieuwe stelsel dus omlaag vergeleken met de huidige situatie. Dat je bij een lager rendement toch een hogere uitkering krijgt, lijkt me een duidelijk signaal dat er iets niet klopt.

Drs. S.G.B. Heemskerk

Wat ontbreekt in de redeneringen is dat de rekenwijze van het omzetten van de toegezegde vaste uitkering in een kapitaal van veel groter belang is en veel bepalender is voor het omgezette pensioen. Volgens hetgeen nu bekend is, leidt die omzetting tot een veel slechter pensioen voor gepensioneerden dan nu het geval is met de vaste toezegging..

E. Daae

De uitkering in het nieuwe stelsel neemt alleen sterk toe als fondsen met een hoog projectierendement gaan rekenen. De genoemde percentages van 10% tot 20% gelden ook alleen voor pas gepensioneerden. Bij zo'n hoog projectierendement is de kans op verlaging van de uitkering van jaar op jaar zeer fors, vraag is of gepensioneerden dit acceptabel vinden. De beleggingsmix voor gepensioneerden zal veelal weinig risicovol zijn, dus verwacht overrendement is beperkt en wellicht gewenst als compensatie voor inflatie. Fonds moet er daarom goed over nadenken of een hoog projectierendement als default verstandig is.

M.H.C. Lever

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.

Inloggen