Meest gelezen

6 reacties

Uitstekend verhaal! Vooral door de illustratie met echt bestaande enquête-vragen. Hopen dat dit bestuurders wakker schudt hoe het wél moet...!

H. Bruins

Dat in deze sommetjes het lijkt als of iedereen er op vooruit gaat hoeft niet te verbazen. De huidige pensioenen zijn al 13 jaar niet geindexeerd omdat de DNB de pensioenfondsen dwingt er van uit te gaan dat er geen toekomstig rendement op de beleggingen is. Dus zodra je er vanuit mag gaan dat er wel rendement is, komen de pensioenen fors hoger uit. Deze resultaten zijn geen bewijs van de kwaliteit van het nieuwe stelsel maar tonen alleen maar aan dat het huidige beleid met de risicovrije rekenrente niet deugt.

Drs. S.G.B. Heemskerk

Er wordt in het artikel één argument "de deelnemers de risico’s moeten gaan dragen die nu bij de pensioenfondsen liggen" vermeld dat onjuist is. In het huidige stelsel met pensioenfondsen op basis van de uitkeringsovereenkomst kúnnen pensioenfondsen helemaal geen risico's dragen vanwege het simpele feit zoals een onderzoek heeft uitgewezen dat geen enkel pensioenfonds als zijnde stichtingen een eigen vermogen bezit en ook geen aandeelhouders kent die kunnen cq moeten bijstorten bij verliezen zoals bij verzekeraars. Een DNB studie van jaren gelden heeft al uitgewezen dat de grote meerderheid van de deelnemers een zeker pensioen willen hebben.

E.L. Daae

Geachte heer of mevrouw Daae,
Formeel liggen de risico's nu bij de pensioenfondsen (en verzekeraars), of ze die nu kunnen dragen of niet. Ze hebben voor de beheersing van die risico's ook beleidsmiddelen, zoals het premie- en het beleggingsbeleid. De 'risico'-buffer die ze behoren te hebben zit in het reserveringsbeleid (waarbij nu veel gereserveerd wordt voor de jongeren en de ouderen vanwege de lage rente) en in het (minimaal vereist) eigen vermogen. Pensioenfondsen horen wel degelijk eigen vermogen te hebben (lees artikelen 131 en 132 van de Pensioenwet).
Uw opmerking over de aantoonbare voorkeur voor zekerheid onderschrijf ik geheel. Vandaar dat de overgang naar het nieuwe stelsel op zijn minst verrassend genoemd kan worden.
Vriendelijke groet,
Adri van der Wurff

Dr. A.W.I.M. van der Wurff

Hi Adri,

Interessant en relevant artikel. Graag leer ik meer v.d. context en je aanleiding tot schrijven via een vrijblijvend belletje. Mits je hiervoor open staat, hoe kom ik met je in contact?

Groet en tot horens!

Ir. W.H.W.M. Otten

Geachte heer of mevrouw Otten,
U kunt mij altijd bereiken via een mailtje aan de redactie van PensioenPro. En als u dat wilt overslaan dan ben ik - met enige terughoudendheid - te vinden op ‘social media’ zoals LinkedIn waar u een privé bericht kunt sturen.
Hier een telefoonnummer of een privé e-mail adres vermelden is niet erg AVG-proof, nietwaar?
Met vriendelijke groet,
Adri van der Wurff

Dr. A.W.I.M. van der Wurff

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.

Inloggen