Direct naar inhoud

BpfBouw en ABP verkopen alle Russische beleggingen

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 3 maart 2022

BpfBouw en ABP hebben als eerste Nederlandse pensioenfondsen besloten alle beleggingen in Rusland te verkopen naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. BpfBouw spreekt van een ‘principiële stellingname’.

De gevolgen van een Russisch bombardement op de Oekraïense stad Charkov eerder deze week. EPA

‘Het bestuur heeft het besluit genomen om de nog resterende beleggingen in Russische bedrijven van de hand te doen en geen nieuwe beleggingen aan te kopen’, schrijft BpfBouw-directeur David van As in een e-mail aan Pensioen Pro.

De afgelopen weken had het pensioenfonds volgens de directeur de Russische beleggingen al wat afgebouwd. Op 24 februari bezat het pensioenfonds voor €58 mln aan beleggingen in Russische aandelen en bedrijfsobligaties. Eind januari was dat nog €160 mln. Bouw belegt al sinds 2020 niet meer in Russische staatsobligaties.

Woensdagavond laat maakte ook ambtenarenfonds ABP bekend alle resterende Russische beleggingen van de hand te willen doen. Het fonds zegt op dit moment nog voor €520 mln aan Russische aandelen en bedrijfsobligaties in bezit te hebben. Vorige week was dit nog circa €1 mrd.

‘ABP is geschokt door de Russische inval in Oekraïne en het geweld dat daarmee gepaard gaat. Ons medeleven gaat uit naar alle mensen in Oekraïne. ABP volgt de ontwikkelingen op de voet en deze hebben ABP doen besluiten om al onze resterende beleggingen in Russische bedrijven te verkopen’, aldus een woordvoerder.

Op dit moment is de aandelenbeurs van Moskou gesloten en kunnen buitenlandse beleggers hun Russische beleggingen niet verkopen. BpfBouw wil de geplande verkopen uitvoeren ‘zodra dit verantwoord mogelijk is’. Ook ABP verwacht dat de verkoop enige tijd kan duren ‘omdat de marktomstandigheden op het moment ingewikkeld zijn’.

Buitenlandse fondsen

Bpf Bouw en ABP zijn de eerste Nederlandse pensioenfondsen die consequenties trekken voor het beleggingsbeleid uit de Russische aanval op Oekraïne. Ze sluiten zich daarmee aan bij een steeds grotere groep Europese pensioenfondsen. Het Deense AkademikerPension was vorige week donderdag het eerste fonds dat Rusland op zijn uitsluitingslijst plaatste. Sindsdien volgden onder meer het Noorse oliefonds, het Zwitserse pensioenfonds Publica, enkele Britse pensioenfondsen en het Belgische KBC Pensioenfonds. Andere Nederlandse pensioenfondsen zijn nog niet zover dat ze Russische beleggingen willen uitsluiten.

Staatsobligaties

PFZW, het enige van de grootste vijf pensioenfondsen dat nog in Russische staatsobligaties belegt, liet vorige week weten de Russische beleggingen niet te willen verkopen. Inmiddels is het fonds van gedachten veranderd, en onderzoekt het volgens een woordvoerder de mogelijkheden alsnog af te komen van de beleggingen in Rusland. ‘Maar er is op dit moment feitelijk geen markt voor deze obligaties, dus verkoop kan niet. Al naar gelang hun looptijd zullen ze nog een tijd in portefeuille blijven’, aldus de woordvoerder.

Het zorgfonds heeft Russische staatsobligaties in een passief mandaat. Op 30 juni vorig jaar was dat Russische staatspapier nog zo’n €800 mln waard, maar inmiddels is de waarde hiervan grotendeels verdampt door de val van de roebel en koersdalingen van die obligaties.

Ook onder meer de pensioenfondsen Vervoer en Detailhandel bezitten Russische staatsobligaties. Pensioenfonds Vervoer, dat niet wil zeggen hoeveel van die obligaties het precies heeft, heeft nog geen besluit genomen over de eventuele verkoop van de Russische beleggingen. ‘Het onderwerp staat geagendeerd voor de volgende bestuursvergadering’, laat directeur Willem Brugman weten. Pensioenfonds Detailhandel, dat volgens een overzicht op zijn website eind vorig jaar voor meer dan €200 mln aan Russisch staatspapier had, reageerde niet op vragen hierover.

Volgens toezichthouder DNB bezaten Nederlandse pensioenfondsen op 31 december vorig jaar voor zo’n €2 mrd aan Russische staatsobligaties. De waarde van de totale Russische beleggingen (inclusief aandelen en bedrijfsobligaties) bedroeg toen €5 mrd, oftewel 0,3% van het totale pensioenvermogen.

Ook Robeco sluit Russische staatsobligaties uit

Robeco is de eerste grote vermogensbeheerder die naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne Russische staatsobligaties in de ban doet. Dat maakte de Rotterdamse vermogensbeheerder woensdag bekend. Hoeveel Robeco precies belegt in Rusland is niet duidelijk. De vermogensbeheerder kon hier geen cijfers over geven.

Ook het Duitse DWS heeft stelling genomen tegen Rusland. In een persverklaring liet de vermogensbeheerder weten geen nieuwe beleggingen meer te doen in het land. ‘Deze agressieve oorlog heeft niet alleen het vertrouwen tussen de Russische regering en het Westen geschaad, maar zal ook permanent de veiligheidsstructuur van Europa veranderen en zorgen voor significante volatiliteit’, aldus het bedrijf.