Direct naar inhoud

Moeten we blij zijn met deze pensioenhervorming?

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 31 mei 2023

In de Eerste Kamer is dinsdag de Wet toekomst pensioenen aangenomen. In deze speciale, langere aflevering van podcast De Dekkingsgraad blikken politiek redacteur Olaf Boschman en oud-Pensioenfederatiedirecteur Gerard Riemen terug en vooruit.

Het tweetal reflecteert op de tweedeling tussen ‘rekkelijken’ en ‘preciezen’ in de discussie over de grondwettelijke twee derde meerderheid die wel of niet nodig zou zijn geweest voor de Wtp. Volgens Riemen heeft de Raad van State de kans om later terug te komen op die discussie: als in de toekomst de wetswijziging van de Appa wordt behandeld, die de pensioenen van politici daadwerkelijk in het nieuwe stelsel zal brengen.

Het is goed dat de Wet toekomst pensioenen er is, maar perfect is ze niet. ‘Als je ermee gaat werken, kom je erachter dat er dingen beter kunnen. Er zal vast nog wel reparatiewetgeving komen’, verwacht Riemen. Dat is normaal bij zulke grote wettelijke hervormingen, stelt Riemen, die voor 2008 lange tijd bij het ministerie van Sociale Zaken werkte.

Een van de grote uitdagingen voor pensioenfondsen is de vraag wat telt als ‘evenwichtig’ bij het invaren, zegt Riemen, tegenwoordig bestuurder bij pensioenfonds BPL. ‘Daar kun je op veel manieren naar kijken’.

Rechtszaken zullen er zeker komen, denkt Riemen. Hij hoopt dat ze gebundeld kunnen worden in een paar rechtszaken die gaan over kernkwesties. ‘Honderd keer naar de kantonrechter is niet werkbaar.’

Riemen benadrukt in de podcast dat hij ditmaal op persoonlijke titel spreekt.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

De dekkingsgraad is de tweewekelijkse nieuwspodcast van Pensioen Pro, waarin redacteuren in kort bestek het belangrijkste pensioennieuws van de afgelopen periode toelichten.

Abonneer u op De Dekkingsgraad van Pensioen Pro via Spotify, Apple, Google of een andere podcast-app. Dan krijgt u om de andere woensdag als eerste onze podcast in uw feed.