Direct naar inhoud

ABP-voorzitter: ‘Actief beleggen heeft voor ons geen toegevoegde waarde’

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 10 november 2023

In deze aflevering van Pensioen Pro in Gesprek praat redacteur Tjibbe Hoekstra met bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van ABP over het nieuwe, hoofdzakelijk passieve beleggingsbeleid van het pensioenfonds.

Van Wijnen verwacht met de overstap op indexbeleggen na kosten een hoger rendement te halen dan met de huidige actieve strategie. ‘De toegevoegde waarde van actief beleggen is voor ons eigenlijk nihil, omdat we zo’n grote belegger zijn’, aldus Van Wijnen.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

De overstap op passief beleggen betekent niet, in de woorden van Van Wijnen, dat het pensioenfonds straks op zijn handen kan gaan zitten. ‘Eens in de twee, drie jaar gaan we onze beleggingen evalueren.’ Ook blijft het fonds in ontwikkelde markten waarschijnlijk voor ongeveer 20% van de portefeuille actief beleggen. Het volgt daarmee het voorbeeld van PME, dat al jaren zo’n geconcentreerde portefeuille runt.

Pensioen Pro In Gesprek is een maandelijkse podcast over actuele onderwerpen in de pensioensector. In elke aflevering gaat een redacteur van Pensioen Pro met een expert dieper in op één specifiek pensioenthema, zoals de overgang naar het nieuwe stelsel, indexatiedilemma’s, governance, duurzaam beleggen en communicatie.

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Apple of Google en mis geen aflevering van Pensioen Pro in Gesprek. Alle podcasts van Pensioen Pro staan ook op deze website.