Direct naar inhoud

Publiekscampagne nieuwe stelsel moet deelnemer aansporen data te checken — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 6 april 2023

Met een publiekscampagne wil de overheid deelnemers aanzetten hun gegevens bij hun pensioenuitvoerder te controleren. Volgens de beroepsorganisatie van accountants NBA draagt dit bij aan verbetering van de datakwaliteit.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

5 reacties

  1. Drs. R. van Der Feltz
    2 jaar geleden

    Twee dingen:
    – neem ajb ook mee dat je je e-mailadres opgeeft zodat je pensioenuitvoerder je op het juiste moment met de benodigde informatie effectief kan bereiken.
    – begrijp ik nu goed dat alleen bestaande kanalen gebruikt worden? Denk eens in alle tijden. Social media, influencers voor de jeugd, het nieuws voor de oudere, praatprogramma’s, de radio (538) staat altijd aan bij de schilder,….. Nieuws brengen betekent niet wachten tot dat iemand gaat kijken op http://www.onspensioen.nl want daar kijkt bijna niemand op.

  2. M. Raaijmakers
    2 jaar geleden

    “wij als accountants een patroon zien in de meldingen”. Ehh, wil de accountant nu ook al meldingen van deelnemers gaan beoordelen? Is dat niet gewoon een taak van het fonds?

    Misschien moeten partijen die een direct commercieel belang hebben (of partijen vertegenwoordigen die een direct commercieel belang hebben) bij het controleren van bepaalde maatregelen eens stoppen met het bepalen van de inhoud van die maatregelen.

    Of die werkzaamheden, in het kader van het grote maatschappelijke belang, tegen kostprijs gaan uitvoeren.

  3. H. Bruins
    2 jaar geleden

    En als men gaat vragen het salaris te checken: wees er van bewust dat reglementen heel verschillend kunnen omgaan met pensioengevende salarissen: wat telt wel mee, wat niet / werkt men met bepaalde peildatums / wordt op UPO’s het 100%-salaris afgedrukt plus een pt-%, zodat je dat zelf nog naar een pt-slaris moet omrekenen. Wat je niet wil is dat verwarring over dit soort dingen tot een hausse aan vragen leidt die uiteindelijk helemaal geen issues blijken te zijn….

  4. A.C.M. Kuypers
    2 jaar geleden

    Het is inderdaad heel belangrijk dat iedereen zijn UPO 2022 en 2023 en andere info op mijn pensioenoverzicht.nl grondig bestudeerd en per omgaande aan de pensioenuitvoerder vragen stelt als er zaken onjuist of onduidelijk zijn. Dan moet de verstrekte informatie ook duidelijk zijn, zoals wel of geen partner en wel of geen scheiding geadministreerd en de daarbij behorende formatie over verdeling van het ouderdomspensioen en (bijzonder) nabestaandenpensioen. Actuele deeltijdfactor of salaris is niet echt interessant. De pensioenuitvoerder zou op eerste verzoek of uit zichzelf een overzicht moeten kunnen geven hoe de gemiddelde parttime factor is berekend en de gemiddelde pensioengrondslag (gemiddeld salaris min gemiddelde AOW franchise). En vervolgens zijn er nog veel regelingen waarbij kapitaal is opgebouwd, waarbij relevant is hoe dat kapitaal in de loop van de tijd werd vastgesteld. Dat is informatie die vaak helemaal niet voorkomt op het upo. Pensioenuitvoerders doen er goed aan zelf pro actief vast te stellen waar de risico’s op fouten liggen en groepen deelnemers te benaderen waar onzekerheden worden geconstateerd.

  5. J.P.A. Rijks
    2 jaar geleden

    Pensioenfondsen ontvangen de gegevens van deelnemers van de werkgevers waar zij werken. In hoeverre die gegevens kloppen, kan, naast de werkgever, alleen de deelnemer zelf op juistheid controleren. Daarom deze oproep. Het gaat dan niet om de hoogte van de pensioenaanspraken of de NAW-gegevens, maar om de gegevens die het pensioenfonds niet met zekerheid op juistheid kan controleren. Zoals bijvoorbeeld het salaris of de omvang van het dienstverband.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.