Bij het opknippen van de tweede pijler in een basispensioen en een keuzepensioen kan de doorsneepremie behouden blijven en is een pensioenplicht voor zzp’ers te verdedigen, denkt Robin Fransman. Volgens hem is een stelselherziening zo politiek haalbaar.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
2 reacties
Weten deze figuren wel hoe het stelsel in elkaar steekt? Ik vraag het me af of men het ook weet bij de fondsen, federatie, Netspar, het APG. Deloitte enz. Om het over de politiek maar niet te hebben. Ze weten in ieder geval met de hiërarchie in acht genomen zich een leuk bedrag uit het pensioenvermogen toe te eigenen. Het is verbazingwekkend dat er steeds meer figuren zich weten te melden met een mening hoe met het vermogen moet worden omgegaan.
Het pensioen is van de deelnemers die premie betalen of betaald hebben incl. de rente en rendementen min de beheerskosten en wordt beheerd door de pensioenfondsen. Het aantal betaalde premiejaren en de betaalde premie is bepalend voor de hoogte van het pensioen en dat is voor een ieder verschillend. Dus wat deze meneer voor ogen heeft is mij niet duidelijk nog afgezien van de knip er valt namelijk niets te knippen. Een cave out is uit den boze.
Een goed idee, met goede argumenten, praktisch haalbaar, maar twitterwaardig nieuw is het allerminst. In de afgelopen jaren in diverse varianten verschillende malen geopperd.