Volgens het Nibud zijn zzp’ers de pensioenarmen van de toekomst. Bij zijn afscheid als CNV-voorzitter stelt Maurice Limmen teleurgesteld vast dat ‘werkenden steeds minder te vertellen hebben’. Waar blijft de sociale opdrachtgever?, vraagt Jan Tamerus zich af.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
1 reactie
Het onderscheid 1e / 2e pijler is hier wellicht zinvol.
ZZP-ers betalen bij inkomen al aan Volksverzekeringen zoals de AOW (1e pijler). Dat geeft een basispensioen. Op een vergelijkbare manier is er ook een minimumloon (een ‘1e pijler’ inkomen).
De 2e pijler hangt samen met de soort werkrelatie. Werkgever / werknemer relaties hebben veel vrijheid in de premieopbouw. Een ZZP relatie zonder verplichte pensioenpremies zou in die context moeten kunnen. Maar dat dan wel ingebed in het geheel aan arbeidsvoorwaarden (een ‘2e pijler’ inkomen). Vakbonden spelen een belangrijke rol om te voorkomen dat arbeidsvoorwaarden belachelijk worden (tov winsten, of tov andere arbeidsvoorwaarden). Andere organisatievormen (social media) kunnen ook gebruikt kunnen worden om ‘de zaak plat te leggen’ als de verhoudingen te scheef worden.