De trend naar individualisering is onomkeerbaar, aldus consultant Deloitte. Pensioenfondsen en uitvoerders moeten zich voorbereiden en dat vergt meer distributiekracht, een sterker merk, een betere administratie en het ontwikkelen van integraal persoonlijk robo-advies.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
7 reacties
Het is maar de vraag of de uitvoeringskosten van een 4C-regeling zo laag worden als hierboven geschetst. Ik denk dat de individuele deelnemer in die situatie veel meer behoefte zal hebben om met enige regelmaat met een adviseur om de tafel te zitten om zijn specifieke situatie te bekijken.
Voor € 45- € 50 kan je dan net een hand geven en een bakje koffie drinken.
Mooi plan, past goed in deze tijd om meer keuzevrijheid te hebben en de kosten gaan ook nog omlaag!
Een uitkeringsregeling is géén sprookje, maar de realiteit van een sociale regeling in het kader van het arbeidsvoorwaardenbeleid van werkgevers met alle grote voordelen van dien als collectief, solidariteit, verdeling van risico’s, tijdens de werkzame periode duidelijkheid over de hoogte van pensioenuitkering t.z.t. tenzij het pensioenfonds in de problemen komt zoals door de huidige wettelijke regeling, lage uitvoeringskosten, geen winststreven en geen winstbelasting zoals bij pensioenverzekeraars met hun individuele financiële producten en dus een gem. 16% hoger pensioen volgens onderzoek van DNB en nog veel meer voordelen. Dat de verzekeringsbranche afschaffing van de uitkeringsovereenkomst laat bepleiten door Deloitte is begrijpelijk uit hun eigen belang om te kunnen voortbestaan, maar niet in het belang van de werkenden met een pensioenopbouw die eerlijk is en met een minimaal risico.
Een adviseur die adviseert om te doen waar je niet goed in bent, zodat bedrijven met diepe zakken risico kunnen ontlopen en mensen meer risico moeten dragen en mensen moeten gaan doen wat ze niet willen en kunnen (beleggingsbeslissingen nemen) en de kosten flink zullen stijgen (zie de zorgverzekering), maar de winstmarges van financiele bedrijven lekker zullen toenemen. Wie heeft betaald voor dit “onderzoek”?
Weer zo’n rapport waar banken en verzekeraars likkebaardend kijken naar de immense pensioenmarkt en daar via “divide et imperia” goed geld willen verdienen. Daartoe dienen handige verkooppraatjes over lagere kosten. En dat door de verzekeringsbranche die de ellende van de zelf veroorzaakte woekerpolis-crisis nog niet eens te boven is. Het spijt mij maar de geloofwaardigheid van deze sector op het gebied van kosten is beneden alle peil. Nederland let op uw zaak is mijn advies waar de wolven steeds meer schapen buitmaken snoepen sinds de aftopping en opbouwbeperking de verzekeraars steeds meer van de pensioenmarkt af. Het is nog weinig maar de intenties zijn conform dit rapport overduidelijk!
divide et impera
Zelfs D66 kan niet eens een individuele pensioenpot in haar verkiezingsprogramma goed uitleggen.
http://www.vdab-talent.nl/ABP/DNB/D66-tabel-Weyenberg-DNB_Occasional_Studies_V2.pdf
https://www.amweb.nl/pensioen/nieuws/2018/01/gedeeltelijke-fiscale-vrijgave-pensioen-vooal-voordelig-voor-kabinet-zelf-101108321