De ultieme collectieve administratie plus rekenmachine, veilig, en zonder een centrale beheerder: dat is de belofte van de blockchain. Dit weekend werd in Groningen verkend, wat de pensioensector daarmee zou kunnen.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
2 reacties
Zo te lezen zal door blockchain de hoogte en de zekerheid van de pensioenuitkeringen evenals de indexatie hierdoor niet worden verbeterd, tenzij er sprake zou blijken te zijn van een kostenverlaging en indien die kostenverlaging tot uitdrukking zou komen in hogere pensioenuitkeringen. Eerst zien dan geloven, want het betreft alleen een uitvoeringszaak van de pensioenfondsen, geen stelselzaak.
Het is een prima initiatief van (enkele) PUO’s om te experimenteren met deze veelbelovende technologie, vanuit meerdere ooghoeken. Niet in de laatste plaats omdat dan uitvoeringskosten zouden kunnen dalen. Het is echter van groot belang dat alle stakeholders betrokken raken, dus ook PFen, de overheid, en sociale partners. Hierdoor kunnen vooraf afspraken gemaakt worden, bijvoorbeeld over standaarden en richtlijnen bij de toepassing van deze technologie. De vraag is dan wie de regie naar zich toe trekt. Pensioenfederatie: iets voor jullie? Of ziet minister Koolmees daar een rol voor zichzelf weggelegd, als regisseur in de sector?