Direct naar inhoud

Werkgevers in horeca voor collectief pensioen — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaald toegangsblok, wat betekent dat je een deel van de inhoud pas kunt lezen als je bent ingelogd en een geldig abonnement hebt.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd: 11 december 2014
De inhoud van dit artikel is gemigreerd. Lijkt er iets mis te gaan, of onderdelen te missen? Neem dan contact met ons op.

Een ruime meerderheid van de voornamelijk kleinere werkgevers in de horeca is blij met het bestaan van een collectieve pensioenregeling. Dat blijkt uit onderzoek door Pensioenfonds Horeca & Catering.

‘In het kader van de Nationale Pensioendialoog wilden we weten hoe werkgevers denken over het pensioen van hun werknemers’, zegt Paul Braams, directeur van de uitvoeringsorganisatie van Pensioenfonds Horeca & Catering, dat €6 mrd onder beheer heeft. ‘We hebben geen onderzoek gedaan onder de 300.000 werknemers.’

‘De belangrijkste uitkomst is dat 80% van de werkgevers het (zeer) belangrijk vindt dat werknemers pensioen opbouwen. Een ruime meerderheid daarvan geeft de voorkeur aan dat in de sector te regelen’, zegt Braams. ‘Dat is opvallend omdat horecawerkgevers erg ondernemend zijn en vaak veel zelf willen regelen. Slechts een paar procent wil het pensioen zelf regelen.’

Volgens Braams wil deze uitkomst zeggen dat er veel draagvlak in de sector is voor een collectieve pensioenregeling. ‘Het is een sector met veel in- en uitstroom en een sterke marktwerking. Werkgevers vinden het prettig dat er iets voor ze is georganiseerd. Ze hebben het al druk genoeg met andere zaken’, aldus Braams.

Over de gewenste mate van solidariteit bestaat minder consensus. Braams: ‘De helft ondersteunt de solidariteit in het stelsel. Maar er zijn ook ondernemers die vinden dat pensioen individueler geregeld kan worden.’

Het pensioenfonds heeft 10.000 werkgevers aangeschreven. Zo’n 13% heeft de moeite genomen de vragen te beantwoorden. ‘We vinden dat een goede respons omdat we weten dat pensioen voor veel werkgevers een lastig onderwerp is.’

Werkgever lieten ook weten dat ze meer flexibiliteit wensen. ‘In de horeca werken verschillende groepen werknemers’, zegt Braams. ‘Je hebt aan de ene kant studenten die een paar maanden in deeltijd in een café werken en aan de andere kant mensen die hun hele leven voltijds in een restaurant werken. Een deel van de werkgevers vindt dat de regeling ruimte moet bieden om bij pensioenopbouw onderscheid te maken tussen dit soort groepen.’

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te plaatsen.