Direct naar inhoud

‘Zo los je de Nederlandse pensioenpuzzel op’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 14 november 2017

De problemen van het Nederlandse pensioenstelsel zijn oplosbaar. Dat is de boodschap die internationaal pensioenexpert Keith Ambachtsheer heeft voor Wouter Koolmees, de nieuwe minister van Sociale Zaken.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

5 reacties

  1. Dr. G.C.M. Siegelaer
    7 jaar geleden

    Het mooie van deze oplossing is dat de Pensioenwet er niet voor hoeft te worden aangepast. De Wet verbeterde premieregeling biedt namelijk alle mogelijkheden daarvoor. Als je buiten de gebaande paden kunt denken, doorzie je dat. Sociale partners zouden dit al in 2018 rkunnen ealiseren. Het enige wat minister Koolmees hoeft te doen is pensioenfondsen die thans in een (hopeloze) herstelplansituatie zitten een eerzame aftocht te bieden naar een nieuwe structuur.

  2. Anoniem
    7 jaar geleden

    Helemaal mee eens. Probleem is dat de sociale partners heel andere belangen hebben dan een zo goed mogelijke oplossing te zoeken voor de deelnemers (zowel de mensen in de opbouwfase, de slapers als de uitkeringsgerechtigden). Zij zijn op zoek naar macht. Oftewel behoud van macht. Want met nog maar weinig leden hebben ze de grote pensioenpotten nodig om nog enige macht in den haag te hebben. Bij gevolg zoeken ze drogredenen (lees: collectieve buffers) om de verplichtstelling in stand te houden. Zonder complexiteit geen (schijn)solidariteit, dus geen verplichtstelling. Dus kleinere pensioenpotten en bij gevolg weer minder macht.
    Mijn devies: hou de sociale partners buiten de discussie. Want sociaal zijn ze al helemaal niet meer bezig in dit dossier!

  3. Anoniem
    7 jaar geleden

    Wat een goed artikel/ advies. Een klein maar wel relevant dingetje mis ik en dat is nog een stukje keuze vrijheid voor de deelnemers op het aspect duur pensioen uitkering. Een wellicht groeiende groep deelnemers heeft geen behoefte meer aan een levenslang “vast” pensioen bedrag en zal liever eerder wat meer en later wat minder willen ontvangen wat passend is bij zijn leeftijd (net als bij jonge gezinnen verandert bij ouderen het uitgave/kosten patroon bij het ouder worden) .
    Iets dergelijks is bij vervroegd pensioen gebruik al mogelijk door een stuk pensioen naar voren te halen en later minder te ontvangen ivm dan te ontvangen AOW. Dit zou wat uitgebreid zou mogen worden om een beter, op maat, pensioen te kunnen ontvangen.

  4. Anoniem
    7 jaar geleden

    Uitstekend idee om een pensioen op maat te kunnen realiseren.

  5. P.K. Kamminga
    7 jaar geleden

    Ik wil het voorstel zeker niet afschieten, maar ik zie wel weer veel meer managers ten tonele verschijnen. En daar heb ik het niet zo op. We hebben al veel te veel van die types in Nederland.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.