Direct naar inhoud

Psychoanalyse kan snelle omslag financiële markten verklaren — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 13 februari 2019

Veel economen vinden dat de wereldwijde economie instabiel is. De schuldposities tussen burgers, pensioenfondsen, overheden en bedrijven zijn nog nooit zo groot geweest. De grote economische blokken, Europa en de Verenigde Staten, zijn hierdoor ruim tien jaar geleden al in de problemen gekomen.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

2 reacties

  1. Anoniem
    6 jaar geleden

    Één ding is toch wel zeker; naarmate het minsky moment langer uitblijft, komt het steeds dichterbij. Dus; langzaam opschuiven naar de uitgang. Liquiditeit en stenen,

  2. P. Kraneveld
    6 jaar geleden

    Theo’s analyse is in lijn met de praktijk en de literatuur. Toch is de verklaring van de omslag in gedrag te verstevigen. Theo kijkt namelijk alleen naar de psychologische kant en laat de somatische kant van het gedrag van de handelaar buiten beschouwing. Neurologisch onderzoek laat zien dat het juist het paniekgedrag (instinctief reageren op het onverwacht waarnemen van een holenbeer) is wat de handelaar laat besluiten te over-reageren. Ik hoop op een studie die de psychische en somatische effecten integreert. Daarmee zou de grens van “behavioral finance” worden verlegd en kunnen we met een realistischer gedragsmodel gaan werken.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.