Direct naar inhoud

Overgang op lifecycles kan op meerdere manieren — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 19 maart 2019

Het kabinet wil dat pensioenfondsen gaan werken met lifecycles. De invulling daarvan kan met een harde scheiding tussen return- en matchingpotten, maar ook door de regels voor korting en indexatie leeftijdsafhankelijk te maken.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

1 reactie

  1. R. Swierstra
    6 jaar geleden

    In deze alternatieven mis ik een voor de hand liggende optie: om niet het fonds maar de verplichtingen in 2 soorten te splitsen. Gegarandeerde aanspraken en ‘aandelen’ die al het risico dragen. Daarmee kunnen deelnemers zelf hun risicoprofiel bepalen door de weging tussen de twee instrumenten te kiezen. Iedere onderneming kent “schuld” en “kapitaal”, het verrast me dat dit voor de pensioensector zo’n onbekende is.

    Ter illustratie: het voorbeeld van de “papieren lifecycle” is juridisch hard te maken als heft fonds zijn verplichtingen 1/3 garandeert en voor 2/3 ‘aandelen’ uitgeeft. De jongere neemt 100% ‘aandelen’ in het fonds, en de oudere 45%. Winst en verlies komen dan 1,5x aan bij de jongere en 2/3 bij de oudere.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.