Pensioenfondsen moeten zo’n €1700 mrd aan vermogen verdelen over miljoenen Nederlanders. ‘Een unieke operatie’. Maar wie heeft recht op wat? Het verdelen van een erfenis is er niets bij.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
1 reactie
Eens met Martine en Onno dat de discussie over de verdeling complex is. Juridisch, maar ook in de afweging wat fair is. Het verstandig breed naar alle effecten en mogelijkheden te kijken voordat we een weg inslaan. Niet alles is in getallen uit te drukken en er is geen één waarheid. Weinig ouderen realiseren zich dat zij 6 tot 7 jaar langer pensioen krijgen dan rekening mee werd gehouden toen zij premie betaalden en dat alles uit diezelfde pot komt. Ook is er een hypotheek op klimaat en milieu genomen. Er zijn mooie beleggingsrendementen behaald door productie die heeft geleid tot opwarming, uitputting van grondstoffen en risico’s van verlies van biodiversiteit. Het zijn de komende generaties die deze ‘milieu-dekkingsgraad in de min’ moeten zien te herstellen. Je kunt het van verschillende kanten bekijken, breng het eerst maar eens in kaart.
Los van rekenen en polderen over verdeelregels lijkt mij daarom een goed gesprek tussen de generaties van belang inclusief het gesprek over de gewenste solidariteit en duurzaamheid. Als grootouders en kleinkinderen met elkaar spreken kunnen daar andere dingen uitkomen. In het algemeen kunnen zij het goed met elkaar vinden.