Auteur

André de Vos

Tuur Elzinga: ‘Dit was voor nu het maximaal haalbare’

De goedkeuring door het parlement van de Wet toekomst pensioenen is ook een overwinning voor de FNV. ‘We hebben ontzettend veel binnengehaald’, zegt Tuur Elzinga, een van de architecten van het nieuwe stelsel.

Robeco-ceo: ‘We zijn eerder jager dan prooi’

Robeco kwam tien jaar geleden in handen van het Japanse Orix. De ambitieuze groeidoelstellingen van toen zijn niet gehaald. Toch ziet ceo Karin van Baardwijk veel kansen in de consoliderende vermogensbeheermarkt.

Lage kosten vermogensbeheer geen doel op zich

Het ABN Amro Pensioenfonds werd vorig jaar uitverkozen tot pensioenfonds van het jaar. Het valt op met zeer lage vermogensbeheerkosten, maar een matige score op duurzaamheid. ‘We hebben een ambitieuze esg-agenda.’

Toezichthouders in actie tegen groenwassers (maar met welke regels?)

Vermogensbeheerders DWS en BNY Mellon worden door toezichthouders Bafin en SEC aangepakt wegens vermeend groenwassen. Terwijl de wetgeving die definieert wat groen is nog in de kinderschoenen staat.

‘We maken duurzaamheid concreet’

PostNL is het meest duurzame ondernemingspensioenfonds. Maar het fonds tekende het IMVB-convenant niet. ‘Als je niet weet waaraan je je bindt, waarom zou je je dan vastleggen?’

‘Mensen slaan straks steil achterover van hun pensioenpot’

Schaalvergroting bij pensioenuitvoerders is onvermijdelijk, vindt de nieuwe MN-topman Frits van Bruggen. ‘Verdere samenwerking tussen APG, PGGM en MN is een logische volgende stap.’

‘Stop met zoveel sparen’

Stop met het eindeloos oppotten van pensioengelden. Het is schadelijk voor de economie en er is al meer dan genoeg geld voor geïndexeerde pensioenen. Aldus hoogleraar economie Dirk Bezemer.

Congres: duurzaamheid in crisis?

De recente inval bij DWS, dat van groenwassen wordt beschuldigd, veroorzaakt een schok in esg-land. Betekent dit dat overheid en toezichthouders scherper gaan letten op ongegronde groene claims?

‘Een vermogen van €550 miljard kun je niet aansturen met parttimers’

Met een nieuw bestuursmodel is ABP klaar voor de grote stelselwijziging. Die is goed uitvoerbaar en goed uitlegbaar vindt ABP-voorzitter Harmen van Wijnen. ‘Als we maar niet de techniek willen uitleggen.’

‘Ik hoop en geloof dat we hiermee het vertrouwen in het pensioenstelsel herstellen’

Aan de Wet toekomst pensioenen kunnen nog zaken worden veranderd, maar de kern staat, meent minister Carola Schouten van Pensioenen. ‘We zetten alles op alles voor invoering in 2023.’

‘Pensioen is een simpel financieel product’

Het nieuwe pensioenstelsel heeft ook gevolgen voor vermogensbeheerders, denkt Roelof Salomons. Die moeten beter leren communiceren. ‘Maar dingen eenvoudig uitleggen is niet het sterke punt van de financiële sector.’

Pensioenfonds Woningcorporaties kiest voor het offensief

Het pensioenfonds voor de Woningcorporaties wil via zes beloften de deelnemer duidelijk maken wat hij van het fonds kan verwachten. ‘Dit past bij een modern pensioenfonds.’

Esg-enquête: verdeeldheid over uitsluiten fossiel

Net iets meer pensioenfondsen zijn tegen snel uitstappen uit fossiele brandstoffen dan er vóór zijn. Duurzaam beleggen in China is nog mogelijk, maar er heersen wel enige twijfels. Dat blijkt uit de jaarlijkse esg-enquête van Pensioen Pro.

‘We hanteren een drempel van geloofwaardigheid’

ABP en APG willen koploper zijn met hun duurzame beleggingen. Toch is er kritiek op het pensioenfonds en zijn uitvoerder vanwege de beleggingen in Shell. ‘Een aantal oliemaatschappijen gaat echt de omslag maken.’

Harde opstelling fondsen bij bedrijf in financiële nood

Met een faillissementsaanvraag kunnen pensioenfondsen voorkomen dat ze achterstallige premie mislopen. Maar echt fijn voelt het niet om bedrijven ‘over het randje’ te helpen.

Nieuwe vormgeving voor website Pensioen Pro

Vanaf vandaag heeft Pensioen Pro een nieuwe kleur. De webpagina’s gaan van zalmroze naar ijsblauw. Inhoudelijk verandert er niets.

‘Veel pensioenregels kunnen gewoon weg’

Weg met de duizenden economische scenario’s, de franchise en het onderscheid tussen beschermings- en overrendement. Lezers van Pensioen Pro menen dat er behoorlijk geschrapt kan worden in de pensioenwetgeving.

Advies en communicatie knelpunten voor ppi’s bij nieuwe stelsel

De ppi-markt is in 2020 gegroeid tot bijna €16 mrd vermogen en een miljoen deelnemers, blijkt uit het jaarlijkse overzicht van Pensioen Pro. De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel betekent voor de zeven ppi’s veel werk.

‘De deelnemer kan geen kant op’

De AFM vreest dat het nieuwe stelsel te ingewikkeld wordt. ‘Alles wat je toevoegt om het rechtvaardiger te maken, maakt het ook complexer’, waarschuwt bestuurslid Jos Heuvelman.

PGB pleit voor ruimer begrip van evenwichtige overgang

Pensioenfonds PGB wil meer ruimte voor fondsen en sociale partners om zelf een evenwichtige overgang te regelen. ‘De wetgeving lijkt evenwichtigheid nu erg eng te definiëren’, zegt Jochem Dijckmeester, voorzitter van PGB.

‘Nieuwe contract biedt voordelen, maar is niet beter uitlegbaar’

Bij de uitwerking van het pensioenakkoord heeft de techniek het gewonnen van de begrijpelijkheid. Dat zegt Lisa Brüggen, hoogleraar financiële dienstverlening aan de Universiteit Maastricht.

Vandenbroucke: ‘Geef premie-instrument echt een rol in het nieuwe contract’

Naast het nieuwe contract is een ‘Wassenaarakkoord voor pensioen’ nodig, meent hoogleraar Frank Vandenbroucke, met een inspanningsverplichting voor overheid en sociale partners om pensioenambities te halen.

‘Het nieuwe contract kan goedkoper, als we het eenvoudig houden’

Invoering van het nieuwe stelsel is voor PGGM een enorme klus. Maar topman Edwin Velzel gaat ervan uit dat het straks beter en goedkoper wordt. ‘Mijn grote angst is dat er weer allerlei overgangsregelingen en compensaties komen.’

Omtzigt: ‘Ik wil de saaie, taaie details van het pensioencontract.’

Met een eventuele goedkeuring van FNV van het uitgewerkte akkoord is er nog lang geen nieuwe pensioenwet, zegt Pieter Omtzigt. ‘Hier begint ons werk pas’, aldus het CDA-Kamerlid.

‘We moeten mensen leren omgaan met onzekerheid’

Het nieuwe contract is begrijpelijker en transparanter en daarmee beter uitlegbaar, vindt Netspardirecteur Marike Knoef. ‘Ik hoop dat daardoor de acceptatie van het nieuwe contract ook hoger is.’

Verzekeraars willen andere overgangsregeling voor bestaande dc-pensioenen

Het overgangsplan voor dc uit het pensioenakkoord, waarbij bedrijven oude en nieuwe regelingen naast elkaar moeten onderhouden, is niet naar de zin van verzekeraars. Ze hopen dat er in de politiek nog iets gaat schuiven.

‘Bij pensioenakkoord is zoals zo vaak alleen gekeken naar de situatie bij pensioenfondsen’

De vaste premie voor alle deelnemers is een hoeksteen van dit pensioenakkoord, maar er is misschien geen andere oplossing dan een actuariële, stijgende premie. Dat zegt Herman Kappelle bij Pensioen Pro In Gesprek.

FNV ziet ‘groot maatschappelijk belang’ bij verplichte overgang naar nieuw stelsel

Als zeker is dat alle fondsen overstappen naar het nieuwe stelsel, dan kunnen bepaalde regels uit het nieuwe contract – zoals kortingsregels – eerder worden toegepast, zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga.

‘Toezichthouder kan meer doen aan preventie’

Sinds 2008 is het besef gegroeid dat toezicht met alleen juridische en economische criteria te beperkt is. Elianne van Steenbergen probeert inzichten uit de sociale organisatiepsychologie in de praktijk te brengen bij de AFM.

ABP bezorgd over invaren en projectierendement bij stelselhervorming

Verplicht invaren en een projectierendement waarin ‘rendementsverwachtingen echt doortikken’ zijn cruciaal voor het nieuwe stelsel, zegt ABP-voorzitter Corien Wortmann. Die zaken zijn echter nog niet geregeld.