De franchise moet lager of zelfs helemaal afgeschaft. Daar zijn volgens Chris Driessen tal van goede argumenten voor. Zo wordt meer werken voor deeltijders aantrekkelijker.
De komst van het nieuwe stelsel voert de druk op om te zoeken naar schaalvergroting. Gelukkig is consolideren in het nieuwe stelsel eenvoudiger, omdat de regeling leidend wordt en niet langer de sector, stelt Chris Driessen.
Het door het kabinet omarmde nieuwe pensioenstelsel brokkelt steeds verder af door de groei van de witte en de grijze vlek. Chris Driessen pleit voor een verplichte minimale premie als het niet lukt deze trend te stoppen.
Het nieuwe contract maakt consolideren makkelijker voor fondsen. Dat heeft ook gevolgen voor pensioenuitvoerders, schrijft Chris Driessen. De minimale schaalgrootte voor deze partijen zal toenemen.
De invoering van het nieuwe contract is voor pensioenfondsen een uitgelezen moment om samen te gaan in een groter geheel, meent Chris Driessen. ‘Cao-partners hebben wat uit te leggen als ze deze kans niet benutten.’
Verdere verlaging van de ufr is volgens Chris Driessen een slecht idee. Hij vindt dat de premie moet worden afgestemd op de regels in het nieuwe contract. In termen van het oude contract leidt dat tot een premiedekkingsgraad van 100%.
Door de lage rente laait de discussie op over de balans tussen omslag- en kapitaalgedekte pensioenen. Volgens Chris Driessen maakt meer continuïteit in de tweede pijler pensioen met kapitaaldekking aantrekkelijker.
Een basispensioen over het hele salaris, zoals voorgesteld door Fieke van der Lecq, leidt tot te sterke nivellering en helpt ook niet tegen de lage rente, schrijft Chris Driessen.
De lage rente ondermijnt kapitaalgedekte pensioenen. Is de remedie een hogere AOW of versterking van de tweede pijler? Chris Driessen bepleit het tweede, door pensioen voor alle werkenden te verplichten.