Auteur

Frank van Alphen

Pensioenfederatie aan nieuw kabinet: torn niet aan pensioenambitie

De Pensioenfederatie wil dat een nieuw kabinet niet gaat sleutelen aan het pensioenakkoord. ‘Wijzigingen maken het complexer en brengen de uitvoerbaarheid in gevaar’, aldus voorzitter José Meijer.

Metaalfonds PME maakt zich hard voor hout

De gemeente Amsterdam wil dat een vijfde van de nieuwe woningen van hout is. PME en BPL willen dolgraag beleggen in houtbouw. Toch komt deze duurzame bouwmethode maar moeizaam op gang.

Rendement PFZW 1%-punt lager dan benchmark

PFZW boekte vorig jaar een rendement van 5,6%. Dat was bijna 1%-punt lager dan de benchmark. Dit is te wijten aan enkele actieve aandelenportefeuilles en beleggingen in infrastructuur.

Kring Unisys gaat op in multi-klantkring bij De Nationale APF

Kring Unisys haakt aan bij de kleinere kring AZL van De Nationale APF. De dekkingsgraad van Unisys is een fractie hoger dan die van Kring AZL. Dit leidt tot een geringe verhoging van de Unisys-pensioenen.

Schaalvoordelen beleggingskosten vrijwel verdampt

De vermogensbeheerkosten voor grote fondsen zijn nauwelijks lager dan die voor kleinere fondsen, blijkt uit onderzoek. ‘Schaalvoordelen zijn geen reden voor consolidatie’, stellen de onderzoekers.

‘Bij een koepelorganisatie ben je spin in het web’

Kirsten Wilkeshuis is sinds begin april lobbyist bij de Pensioenfederatie. Daarnaast zit ze namens D66 in de provinciale staten van Zuid-Holland. ‘Het is nuttig ook te weten hoe een politicus lobbywerk ervaart.’

Pensioenfonds Total niet naar PGB, maar naar apf

Werkgevers bij Total, werknemers en het ondernemingspensioenfonds willen de opgebouwde pensioenen en nieuwe regeling onderbrengen bij een apf. De optie Pensioenfonds PGB is afgevallen.

Deelnemers Fresenius ontvangen inhaalindexatie na overgang naar apf

Als gevolg van een dekkingsgraadverschil van bijna 17% bij de overgang naar apf Stap krijgen de deelnemers van het kleine pensioenfonds Fresenius inhaalindexatie.

Koreaanse staalmaker deels uit Myanmar na druk APG

Posco C&C, een Zuid-Koreaanse staalproducent, heeft toegezegd de banden te verbreken met een bedrijf dat deels in handen is van het leger van Myanmar. Volgens ABP is dit te danken aan druk die beleggers hebben uitgeoefend.

Uitsmeren schokken leidt tot aanmerkelijk stabielere uitkering

Spreiding van grote koersstijgingen en -dalingen over tien jaar vermindert de schommeling van de pensioenuitkering bij de Wet Verbeterde premieregeling aanzienlijk. Dit blijkt uit een Netspar-onderzoek.

Vakbondsleden stemmen tegen cao MN

Een royale meerderheid van de leden van FNV en De Unie heeft tegen de nieuwe cao van MN gestemd. Voornaamste bezwaar is dat deze cao zou leiden tot jarenlang koopkrachtverlies.

‘Coronabeperkingen leiden tot meer aandacht voor Nederlandse beleggingen’

Omdat bezoeken aan buitenlandse bedrijven vrijwel onmogelijk zijn, richt APG de blik meer op Nederland. ‘Dat sluit aan bij onze ambitie meer in Nederland te beleggen’, aldus Peter Branner, cio bij APG Asset Management.

Pensioenfonds ANWB blijft bestaan om belasting uit VS te incasseren

Pensioenfonds ANWB in liquidatie blijft nog maximaal vier jaar langer bestaan, om zo te veel betaalde dividendbelasting uit de VS te kunnen ontvangen. Het vermogen is al overgedragen naar De Nationale APF.

‘Grootste verschuivingen ná invoering nieuwe pensioenstelsel’

Grote fusies bij pensioenfondsen en uitvoerders zijn ook te verwachten na 2026, denkt Gerard van Olphen. ‘Bij de overgang naar de basisverzekering in de zorg vonden de grootste veranderingen na de transitie plaats.’

Extra aandacht bestuur nodig bij invoering IMVB-convenant

De volledige invoering van het duurzaamheidsconvenant IMVB eind 2022 is volgens de Pensioenfederatie en minister Kaag nog steeds haalbaar ondanks de trage start. Wel is meer aandacht van het bestuur nodig.

DNB-onderzoek via uitvoeringsorganisaties voorkomt dubbel werk

Rechtstreeks informatie inwinnen bij uitvoeringsorganisaties in plaats van bij pensioenfondsen leidt tot efficiëntiewinst. Dat concludeert DNB na anderhalf jaar proefdraaien met deze aanpak.

‘Ik heb een haat-liefde verhouding met de financiële sector’

Manuel Adamini wilde meer gaan werken als dagvoorzitter met specialiteit duurzaamheid. Toen belde BMO. Nu is hij voltijds duurzaamheidsstrateeg die werkt vanuit zijn huis omringd met ezels, schapen en zwijnen.

‘Voor een jonge bestuurder is niet alles vanzelfsprekend’

Aldert Boonen zit sinds begin dit jaar in het ABP-bestuur namens FNV. De 38-jarige econoom combineert strijdbaarheid met bedachtzaamheid. ‘Ik ben onbevangen.’

ABP steekt ruim €0,5 mrd in versnelde aanleg KPN-glasvezelnetwerk

ABP heeft samen met KPN een bedrijf opgericht dat de aanleg van het KPN-glasvezelnetwerk in Nederland gaat versnellen. Dat bedrijf wordt eigenaar van ruim 900.000 aansluitingen in dunbevolkte gebieden.

ABP stapt in Zeeuws windpark Krammer

ABP neemt een belang van 25% in windpark Krammer. Dit park ten zuidwesten van Rotterdam telt 34 windmolens en was deels eigendom van een Duitse bouwer van windturbines.

Achmea Pensioenservices: twaalf jaren verlies

Voor het twaalfde jaar op een rij schrijft Achmea Pensioenservices rode cijfers. De pensioenuitvoerder zag de omzet licht stijgen, terwijl het verlies ongeveer gelijk bleef.

‘Van elke crisis steek je wat op’

Justus van Halewijn is overgestapt van SPF Beheer naar BMO GAM. ‘Ik houd van doceren. Ik mag graag ingewikkelde beleggingsvoorstellen uitleggen aan bestuurders.’

Ombudsman: maak gevolgen uitruil partnerpensioen inzichtelijk

Pensioenfondsen moeten partners van deelnemers duidelijk maken dat uitruil van nabestaandenpensioen tegen een hoger ouderdomspensioen betekent dat ze hun recht op partnerpensioen volledig verliezen.

Help, mijn pensioenfonds belegt in bommen, bier en biefstuk

Pensioenfondsen zijn al jaren bezig met duurzaam beleggen. Toch krijgen ze steeds vaker het verwijt dat ze geld steken in zaken die schadelijk zijn. Dat hebben ze deels aan zichzelf te danken door gewekte verwachtingen.

Politieke plannen voor aftopping vallen slecht in pensioensector

Bonden en Pensioenfederatie zijn faliekant tegen plannen van politieke partijen om de aftoppingsgrens te verlagen. De Pensioenfederatie waarschuwt dat dit zal leiden tot vertraging van de invoering van het nieuwe stelsel.

‘Ik was niet blij met bevriezing AOW-leeftijd’

Na een lange carrière als actuaris en pensioenmanager is Ruud Kruijff (66) sinds begin dit jaar voorzitter van het pensioenfonds van Wolters Kluwer. ‘Ik hoef niet zo nodig uit mijn comfortzone. Dit vind ik leuk en interessant.’

Zes pijnpunten in de conceptwet

Bijna vijfhonderd reacties ontving het ministerie van Sociale Zaken in de consultatieronde bij de Wet toekomst pensioenen. Zes lastige onderwerpen zijn te vinden in veel reacties uit de pensioensector.

Eerlijke Pensioenwijzer: grote fondsen beleggen ruim €8 mrd in landroof

De tien grootste pensioenfondsen beleggen volgens Eerlijke Pensioenwijzer ruim €8 mrd in ondernemingen die zich schuldig maken aan landroof. Volgens de actiegroep laten deze beleggers het na hier iets tegen te ondernemen.

Invest-NL stapt in door PMT en PME opgezet beleggingsfonds

Invest-NL steekt €10 mln in het Innovation Industries fonds II dat belegt in Nederlandse techbedrijven. Het fonds is mede op initiatief van PMT en PME van de grond gekomen.

APG steekt €335 mln in Britse studentenwoningen

APG belegt €335 mln in studentenwoningen in Groot-Brittannië. De pensioenbelegger gaat in zee met Scape, een ontwikkelaar van studentencomplexen. APG had al eerder via Scape belegd.