Pensioenfondsen moeten terughoudend zijn met het inzetten van de solidariteitsreserve, vindt Marc Heemskerk. Op lange termijn kan afschaffing worden overwogen.
De communicatie over pensioenen moet afhankelijk worden van de leeftijd van de deelnemer, vindt Marc Heemskerk. Anders dragen we het communicatieprobleem van het huidige stelsel over naar het nieuwe.
Marc Heemskerk sloot vorige maand het congres van Pensioen Pro af. Na zijn verhuizing naar Twente heeft hij zich verdiept in de pensioendenkbeelden van Twentenaar Pieter Omtzigt.
Pensioenfondsen moeten deelnemers in het nieuwe stelsel niet lekker maken met een hoge indexatiebelofte. De pensioenambitie kan alleen worden gerelateerd aan de beleggingsopbrengsten, stelt Marc Heemskerk.
De Wet toekomst pensioenen leunt zwaar op allerlei complexe berekeningen. Volgens Agnes Joseph en Marc Heemskerk is interpreteren van de uitkomsten vrijwel ondoenlijk. Een eenvoudiger benadering zou beter zijn.
Marc Heemskerk raadt Tweede-Kamerleden aan om, bij alle kritiek op het Wetsvoorstel toekomst pensioenen, de grote lijnen in de gaten te houden, aan de hand van de Wet van de Loden Ui.
Het nieuwe contract wordt vaak gepresenteerd als ‘solidair’, de verbeterde premieregeling als een ‘individueel keuzecontract’. Volgens Marc Heemskerk verschillen de twee niet substantieel op het punt solidariteit.
Door risicoarm beleggen in het nieuwe stelsel raakt indexatie voor de huidige ouderen, bij overgang op de huidige gemiddelde dekkingsgraad, definitief uit zicht. Dat is minder erg dan het lijkt, schrijft Marc Heemskerk.
Handhaven van een te hoge opbouw leidt bij fondsen met een lage dekkingsgraad tot grotere kortingen, waarschuwt Marc Heemskerk. Deze fondsen vervallen volgens hem in een oude reflex: meer beloven dan ze kunnen waarmaken.
Hoewel het hart van Marc Heemskerk links zit, is hij tegen verhoging van de rekenrente. Zelfs zijn tachtigjarige moeder kan hem niet op andere gedachten brengen.