Direct naar inhoud

‘Maak rekensommen bij stelselovergang zo simpel mogelijk’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Gepubliceerd op: 7 november 2022

De Wet toekomst pensioenen leunt zwaar op allerlei complexe berekeningen. Volgens Agnes Joseph en Marc Heemskerk is interpreteren van de uitkomsten vrijwel ondoenlijk. Een eenvoudiger benadering zou beter zijn.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
  • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

1 reactie

  1. J.P.A. Rijks
    2 jaar geleden

    Het is mij evident, dat Carola Schouten graag mooi weer speelt. Ze wil koste wat kost, dat het nieuwe pensioenstelsel erdoorheen komt, is mijn beeld. Dat heeft Agnes Joseph al in een eerder artikel laten doorschemeren. De jongeren zouden er gigantisch op vooruit gaan in het nieuwe pensioenstelsel (op basis van ongefundeerde berekeningen). En kritische kanttekeningen schuift ze terzijde met ongefundeerde tegenargumenten. Zie bijvoorbeeld haar reactie op de zogeheten “brandbrief”. Zo heeft ze het bijvoorbeeld over een “rekenrente hoger dan de marktrente”. Opvallend, want op de rekenrente zit geen marktwerking meer sinds 2008/2009 (zie de opkoopprogramma’s van DNB). Er was dus al geen sprake meer van een “marktrente”. Zonder de opkoopprogramma’s zou de rekenrente vast veel hoger zijn geweest. Dus hoezo “een rekenrente hoger dan de marktrente”? Daarnaast kenden we vóór de “marktrente” ook al een vaste rekenrente van 3% en 4%. Een vaste rekenrente is dus geen nieuws onder de zon en kan dan ook niet ineens leiden tot onvoorziene effecten. Mijns inziens is een nieuw pensioenstelsel onnodig, als je je realiseert, dat pensioenfondsen over gigantische vermogens bezitten, maar moeten doen alsof ze straatarm zijn. Naar mijn idee zouden we meer gebaat zijn bij een rekenrente, die gebaseerd is op de werkelijke rendementen van het pensioenfonds, maar dan met een rekenrente die zich tussen een bepaald minimum en maximum kan bewegen. Een minimum om (onnodige) kortingen op korte termijn te voorkomen en een maximum om, rekening houdend met de toekomst, mogelijk te hoge indexaties te voorkomen.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.