De lage inflatie is te danken aan de wereldwijde groei van het arbeidsaanbod. De komende jaren stagneert de groei van de beroepsbevolking echter. Dat kan de inflatie aanwakkeren, waarschuwt Mathijs Bouman.
De rente is niet laag omdat de ECB dat wil, maar omdat miljarden mensen nog even snel proberen hun pensioen veilig te stellen en bedrijven huiverig zijn geld te lenen en grote investeringen te doen, stelt Mathijs Bouman.
Hoewel het pensioenakkoord is getekend, kan de polder nog lang niet met vakantie, aldus Mathijs Bouman. Er zijn nog veel losse eindjes. Bijvoorbeeld de daling van het potentiële arbeidsaanbod.
Minister Koolmees moet steun zien te vinden bij de linkse oppositie voor zijn pensioenhervormingen. Die wil in ruil een lagere AOW-leeftijd. Volgens econoom Mathijs Bouman is die prijs te hoog.
Een daling van de AEX is soms de voorbode voor een groeivertraging. Dat is lang niet altijd het geval, maar dit keer wijzen ook andere indicatoren op minder rooskleurige vooruitzichten, waarschuwt Mathijs Bouman.
Sinds de crisis worstelen pensioenfondsen met lage dekkingsgraden en kijken ze likkebaardend naar de Nederlandse zzp’er als potentiële premiebetaler, schrijft Mathijs Bouman.
Om sociale partners onder druk te zetten, moet het kabinet met een eigen pensioenplan komen, stelt Mathijs Bouman. Dat Plan B kan een geloofwaardig dreigmiddel worden.
De verhoging van de AOW-leeftijd neemt de schijn weg dat zware beroepen een carrière voor het leven zijn. Tijdig switchen is nodig, maar daar moet de arbeidsmarkt wel op zijn ingericht, schrijft FD-columnist Mathijs Bouman.