Grote partijen als BlackRock en Deutsche Bank hebben opeens cryptoplannen. De timing is opmerkelijk, gezien de ingedutte markt en ingrijpende toezichthouders. Crypto’s stijgen hard nu beleggers hopen op een toevloed van institutionele miljarden.
Staatsbeleggers verkopen aandelen en obligaties, wat suggereert dat de beursmalaise niet tijdelijk is. Vooral Chinese en Europese aandelen zijn minder populair, cryptomunten waren dat al nooit.
De stabiele economische groei en lage inflatie van de afgelopen bijna veertig jaar behoren tot het verleden. Wat volgt is een volatiele tijd vol economische schokken, aldus BlackRock.
Buitenlandse bedrijven moeten accountantsverklaringen delen met de Amerikanen, maar Peking wil dit niet. 270 Chinese bedrijven, met een totale waarde van zo’n $2000 mrd, dreigen te vertrekken.
Ruim 450 banken en vermogensbeheerders wilden in Glasgow niet achterblijven. Maar het wordt moeilijk om die $130.000 mrd groen genoeg te beleggen, terwijl ze hun CO₂-doelen nu al niet halen.
Beleggers in groene energie beleven een slecht jaar, ondanks investeringen in de energietransitie. Aandelen zijn nog steeds duur en fabrikanten lijden onder de grondstoffencrisis.
Toezichthouder wil in de hele financiële sector over de schouder kunnen meekijken in de strijd tegen misstanden. De instellingen vrezen een te machtige AFM die ‘preventief fouilleert’.
De Britse toezichthouder FCA wil wereldwijde regels voor ESG-beoordelingen. Ratingbureaus zijn weinig transparant en belangenverstrengeling ligt op de loer. Elke rating is anders en niet altijd accuraat.