Auteur

Tjibbe Hoekstra

APG en PFZW in de prijzen bij pensioenawards

APG heeft bij de uitreiking van de IPE-awards in Madrid prijzen in de wacht gesleept voor de beleggingen in grondstoffen en in infrastructuur. PFZW werd gekroond tot beste bedrijfstakfonds en beste Nederlandse pensioenfonds.

‘Koolstofbeprijzing helpt meer dan engagement’

Het lukt nauwelijks om bedrijven via engagement te bewegen hun CO2-uitstoot terug te brengen. Alleen een wereldwijd systeem van CO2-beprijzing helpt, stellen een Finse en een Zweedse pensioenfondsbestuurder.

Eiopa negeert verzoek om geheimhouding deelnemers stresstest

De lijst met deelnemers aan de Europese stresstest voor pensioenfondsen, die volgend jaar door Eiopa wordt gehouden, wordt net als in 2019 openbaar gemaakt. PensionsEurope had om geheimhouding gevraagd.

NN ziet pensioenmarkt verzekeraars verdubbelen na stelselwijziging

NN Group kijkt met een begerig oog naar de ruim €340 mrd aan pensioengeld bij ondernemingspensioenfondsen. De verzekeraar wil in het nieuwe stelsel pensioenregelingen uitvoeren van bedrijven die nu nog een eigen opf hebben.

‘Vastgoedfondsen die zich richten op één land presteren het beste’

Niet-beursgenoteerde Europese vastgoedfondsen die gespecialiseerd zijn in één land presteren beter dan fondsen die in verschillende landen beleggen.

Detailhandel lanceert esg-benchmark voor bedrijfsobligaties

Bpf Detailhandel heeft de beleggingen in Europese bedrijfsobligaties ter waarde van €3 mrd ondergebracht in een nieuwe duurzaamheidsbenchmark gemodelleerd op vier duurzame ontwikkelingsdoelen.

Bijna helft apothekers wil geen fossiele beleggingen meer

Bijna de helft van de deelnemers van Pensioenfonds Openbare Apothekers wil dat het fonds uit beleggingen in fossiele brandstoffen stapt. Ook moet het fonds zijn beleggingsbeleid gaan richten op gezondheid.

Pensioenfondsen betalen geen premie meer voor actieve esg-mandaten

Pensioenfondsen betalen nu gemiddeld net zoveel voor actieve wereldwijde aandelenmandaten met esg-criteria als zonder. Dat blijkt uit onderzoek van consultant bfinance. Passieve esg-mandaten zijn nog wel steeds iets duurder.

Vermogensbeheerders deinzen terug voor absolute CO2-reductiedoelen

De meeste grote vermogensbeheerders hebben beloofd in 2050 CO2-neutraal te zijn. Het merendeel heeft echter nog geen interim-doelen vastgesteld. Ook wordt doorgaans niet voor absolute, maar voor relatieve CO2-reductie gekozen.

‘Emissierechten interessant alternatief voor fossiel in grondstoffenportefeuille’

Sinds afgelopen zomer is het vrij makkelijk te beleggen in Europese emissierechten. NN IP is ingestapt, en ook ABP overweegt CO2-certificaten aan de grondstoffenportefeuille toe te voegen.

AXA IM wil klimaatachterblijvers uitsluiten

Vermogensbeheerder AXA IM wil bedrijven zonder serieuze klimaatstrategie uiterlijk in 2025 uitsluiten. De assetmanager stelt volgend jaar een lijst op met klimaatachterblijvers, maar maakt die voorlopig niet openbaar.

Coronavirus blijft beleggers ook in 2022 achtervolgen

Beleggers hoeven de vierde coronagolf in Europa niet direct te vrezen. Wel kunnen toeleveringsketens langer verstoord blijven als het virus weer oplaait. ‘Niemand spreekt meer over het virus, maar het speelt nog een belangrijke rol.’

Verplicht pensioen voor zzp'ers in IJsland

IJsland staat sinds vorige maand bekend als het land met het beste pensioenstelsel ter wereld. En met reden: zzp'ers sparen er zonder morren verplicht voor hun pensioen en veel werknemers mogen hun eigen pensioenfonds kiezen.

Pensioenfondsen SNS Reaal en Ahold in vrije val op VBDO-ranglijst

De pensioenfondsen van SNS Reaal en Ahold Delhaize zijn fors gedaald op de duurzaamheidsbenchmark van VBDO. De fondsen PostNL, UWV en Vervoer maakten juist een flinke sprong omhoog

VBDO: ‘Duurzaamheidsbeleid pensioenfondsen moet concreter’

De overgrote meerderheid van de pensioenfondsen past een vorm van duurzaam beleggen toe. Maar nu is het zaak dat die aanpak concrete resultaten gaat opleveren, zegt VBDO op basis van zijn jaarlijkse vergelijkingslijst.

Pensioenfondsen vinden extra inflatiebescherming niet nodig

Pensioenfondsen ondernemen nog nauwelijks actie naar aanleiding van het gestegen inflatierisico. Zij vinden dat ze hier voorlopig voldoende tegen zijn beschermd.

Deze olie- en gasbedrijven gaat ABP verkopen

ABP maakte dinsdag bekend alle beursgenoteerde beleggingen in bedrijven die minimaal 1% van hun omzet uit olie, gas en/of steenkool halen te verkopen. Het ambtenarenfonds zit relatief het meest in Shell.

Meerderheid mkb’ers wil duurzame pensioenregeling

Ruim de helft van de Nederlandse mkb-bedrijven met een premieregeling vindt dat werknemers moeten kunnen kiezen voor een duurzame lifecycle. Vier op de tien werkgevers is bereid hiervoor van pensioenaanbieder te wisselen.

ABP stapt uit producenten van fossiele brandstoffen

ABP stopt met beleggen in producenten van de fossiele brandstoffen olie, gas en kolen. Aanleiding voor dit besluit zijn de recent gepubliceerde rapporten van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) en het VN-klimaatpanel (IPCC).

Coronapandemie versnelt switch naar nieuwe vastgoedsectoren

Nederlands pensioengeld zit steeds minder in winkelvastgoed en kantoren, en meer in huurwoningen. Als gevolg van de coronapandemie winnen relatief nieuwe vastgoedsectoren als datacentra en pakhuizen terrein.

Cardano koopt duurzaamheidskennis met overname Actiam

Vermogensbeheerder en risicomanager Cardano neemt Actiam over. Belangrijkste reden voor de aankoop is uitbreiding van de expertise op duurzaamheidsgebied.

Cio PMT: ‘Er moet een schepje bovenop ons duurzaamheidsbeleid’

Cio Hartwig Liersch van metaalfonds PMT weet nog niet of hij het voorbeeld van PME om uit fossiele beleggingen te stappen gaat volgen. ‘Maar dat er in ons esg-beleid een schepje bovenop moet, is wel duidelijk.’

‘Intergenerationele solidariteit hoort niet thuis in nieuw pensioenstelsel’

De solidariteitsreserve in de solidaire premieregeling moet niet worden gebruikt om vermogen te herverdelen tussen generaties. Dat ondergraaft het vertrouwen bij jongeren, aldus de Deense pensioenexpert Ole Beier Sørensen.

APG en PGGM steken bijna kwart miljard in groene obligatie EU

APG en PGGM hebben respectievelijk €195 mln en €52 mln belegd in de eerste groene obligatie van de Europese Unie. Cardano en PMT deden niet mee aan de uitgifte, omdat ze de rente te laag vinden.

FNV: Geen pensioengeld meer naar bedrijven die klimaatdoelen niet halen

FNV wil dat pensioenfondsen meer druk gaan zetten op bedrijven om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Dit moet vooral gebeuren via engagement, want het verkopen van vuile beleggingen heeft volgens de vakcentrale weinig zin.

DNB: meer aandacht nodig voor klimaatrisico’s buitenlands vastgoed

DNB stelt dat pensioenfondsen beter zicht moeten krijgen op de klimaatrisico’s van met name hun buitenlandse vastgoed. PGGM, APG en Bouwinvest zeggen dat ze die risico's al lang op het netvlies hebben.

ABP: koploper in fossiele én in duurzame energie

Ruim 3% van het vermogen van ABP is belegd in fossiele energie. Dat is een stuk meer dan bij andere grote pensioenfondsen. Maar aan de andere kant investeert het ambtenarenfonds ook het meest in de energietransitie.

€1,3 mrd aan beleggingen ABP en PFZW gelinkt aan Israëlische nederzettingen

ABP en PFZW beleggen voor respectievelijk €923 mln en €407 mln in bedrijven die direct of indirect betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen op de Westelijke Jordaanoever, aldus een groep van 25 maatschappelijke organisaties.

Gemiddelde dekkingsgraad naar hoogste punt in drie jaar

De gemiddelde actuele dekkingsgraad van een pensioenfonds heeft in september voor het eerst in drie jaar de 110% aangetikt. Indexatie komt dichterbij. ‘De druk om de pensioenen te verhogen is hoog.’

Onderzoek: factorbeleggen bij obligaties neemt vlucht

Bijna 60% van de institutionele beleggers wereldwijd zegt inmiddels ook in hun obligatieportefeuilles aan factorbeleggen te doen. Dat is 20%-punt meer dan een jaar geleden.