Auteur

Tjibbe Hoekstra

Pensioenfonds Hoogovens focust klimaatbeleid op aanpak vervuilers

Pensioenfonds Hoogovens richt zich in zijn nieuwe klimaatbeleid op het terugdringen van de CO2-uitstoot in de bestaande portefeuille. Het wil de grootste vervuilers niet a priori uitsluiten, zoals veel andere fondsen doen.

Senaat geeft pensioenwet groen licht

De Wet toekomst pensioenen kan op 1 juli ingaan na groen licht in de Eerste Kamer. De senaat wil nabestaandenpensioen standaard vrijwillig voortzetten, een verbeterd wezenpensioen regelen en politieke pensioenen ook onder de Wtp brengen.

‘Kwalitatief risicopreferentieonderzoek roept meer emotie op’

De risicovoorkeur van pensioendeelnemers kan op kwalitatieve en op kwantitatieve wijze vastgesteld worden. Die methodes geven verschillende uitkomsten. Hoe gaan onderzoekers daarmee om?

Apf Stap in zee met Lifetri voor verzekerde uitkering

Algemeen pensioenfonds Stap heeft een overeenkomst gesloten met verzekeraar Lifetri om een gegarandeerde uitkering aan te kunnen bieden op pensioendatum. Het apf denkt zo aantrekkelijker te worden voor nieuwe klanten.

ABP en PME willen stop op fossiele subsidies

De pensioenfondsen ABP en PME hebben een brandbrief ondertekend waarin de Nederlandse regering wordt opgeroepen te stoppen met het geven van fiscale vrijstellingen en voordelen aan de fossiele industrie.

PFZW past klimaatplan aan na kritiek op vage CO2-doelstelling

PFZW heeft zijn doelstelling voor 50% CO2-reductie in 2030 gewijzigd van een relatieve naar een absolute doelstelling. Als reden voor de aanpassing noemt het pensioenfonds ‘het negatieve sentiment rondom relatieve doelstellingen’.

‘65% Europese institutionele beleggers wil sociale obligaties’

Bijna twee derde van de professionele beleggers in Europa belegt al in sociale obligaties of is van plan dat te gaan doen. Maar ze zijn niet bereid een premie te betalen voor sociaal schuldpapier.

Beheerkosten PME fors omlaag na overstap naar TKP

De overgang van de pensioenadministratie van MN naar TKP heeft PME een flinke kostenbesparing opgeleverd. De kosten per deelnemer daalden naar €100.

Nedlloyd-pensioenfonds wil ander engagementbeleid

Pensioenfonds Nedlloyd heeft zijn engagementactiviteiten weggehaald bij Columbia Threadneedle Investments, waar het sinds 2009 klant was. De combinatie met een actief beleggingsbeleid was niet optimaal, vond het fonds.

‘Hogere rente geen reden voor lagere marge op sdg-leningen’

Het ILX Fund, dat pensioengeld stopt in kredietverlening in ontwikkelingslanden, heeft ruim een jaar na oprichting $400 mln geïnvesteerd. Tijd voor een gesprek met cio Elvira Eurlings.

DNB: Pensioenfondsen scoren onvoldoende op informatiebeveiliging

Pensioenfondsen en hun uitvoerders halen op het gebied van informatiebeveiliging gemiddeld genomen op geen enkel punt het verwachtingsniveau van toezichthouder DNB.

APG: geen reorganisatie door passieve draai ABP

APG voorziet geen grote veranderingen in de organisatie als gevolg van het besluit van ABP om voornamelijk passief te gaan beleggen. De meeste beleggingscontracten met ABP lopen nog meerdere jaren door.

ABP stapt over op passief beleggen

ABP gaat als laatste grote pensioenfonds over op indexbeleggen. Voortaan wordt alleen nog actief belegd ‘als dit na aftrek van kosten aantoonbaar structureel meer oplevert dan indexbeleggen’.

Zorgen over stijgende uitvoeringskosten PMT

De uitvoeringskosten van PMT zijn afgelopen jaar met 20% gestegen naar €97 per deelnemer. Het pensioenfonds maakt zich zorgen over een verdere kostenstijging.

Deelnemers PNO Media willen regeling met risicodeling

Een duidelijke meerderheid van de deelnemers van pensioenfonds PNO Media wil een regeling met risicodeling bij beleggen. Ook kiezen actieven en slapers relatief vaak voor een offensief risicoprofiel.

Aziatische staatsfondsen nemen stokje over van pensioenfondsen op vastgoedmarkt

Aziatische staatsinvesteringsfondsen waren in 2022 de grootste kapitaalverschaffer op de internationale vastgoedmarkt. Europese pensioenfondsen en verzekeraars stelden juist veel minder kapitaal beschikbaar.

'Meer rapportage nodig over negatieve sociale effecten'

De Europese toezichthouders op de financiële sector Eiopa, EBA en Esma willen dat beleggers, waaronder pensioenfondsen, uitgebreider rapporteren over de negatieve sociale effecten van hun beleggingen.

Fondsen weg bij Caceis door problemen met beleggingsrapportages

Een handvol pensioenfondsen, waaronder Grolsche Bierbrouwerij en Openbare Bibliotheken, is de afgelopen anderhalf jaar vertrokken bij bewaarbank Caceis na problemen met de beleggingsrapportages.

‘Waarderingen private equity moeten omlaag’

Ondanks de fors gestegen rente houden de meeste private-equityfondsen hardnekkig vast aan de waarderingen uit het tijdperk van ultra-lage rentes. Rekenen pensioenfondsen zich onterecht rijk met hun beleggingen in private equity?

Apothekersfonds wil vroeg door de trechter

Pensioenfonds Openbare Apothekers wil snel de flexibele premieregeling invoeren. Het fonds ziet ook kansen voor samenwerking met andere beroepsfondsen. ‘Dat moet toch tot betere oplossingen leiden.’

Nieuwe poging beleggers: TotalEnergies moet voldoen aan klimaatakkoord

Een groep voornamelijk Nederlandse en Franse beleggers roept TotalEnergies opnieuw op de CO2-uitstoot flink te verminderen. Vorig jaar weigerde het energiebedrijf een soortgelijk voorstel, maar daar is een trucje op gevonden.

APG betaalt meer bonussen ondanks negatief rendement

APG heeft in 2022 €51,7 mln aan bonussen uitgekeerd aan de eigen medewerkers. Dat is ruim €3 mln meer dan in 2021, ondanks het negatieve rendement dat afgelopen jaar werd behaald.

Twintig grootste fondsen kiezen artikel 8-status duurzaamheid

De twintig grootste pensioenfondsen hebben allemaal een pensioenregeling die duurzaamheid promoot. In totaal hebben 100 van de 176 fondsen gekozen voor een zogenoemde artikel 8-classificatie.

Datalek PFZW treft 95.000 deelnemers

Het datalek waar PFZW vorige week melding van maakte, betreft net als bij PME persoonsgegevens van 95.000 deelnemers. Het gaat om achternamen, mailadressen, leeftijd en geslacht.

Private-equityfondsen halen steeds lastiger geld op

Private-equitybeleggers hebben grote moeite geld op te halen bij beleggers, waaronder pensioenfondsen. Toch leidt dit nog niet of nauwelijks tot lagere beheervergoedingen.

Ook PME slachtoffer van datalek bij softwareleverancier

PME is getroffen door een datalek bij een softwareleverancier van een marktonderzoeksbureau dat voor het fonds een risicobereidheidsonderzoek uitvoerde. Gegevens van circa 95.000 deelnemers zijn gelekt.

‘Nieuwe standaard voor groene obligaties helpt tegen groenwassen’

Het akkoord over een Europese standaard voor groene obligaties maakt groenwassen moeilijker, verwachten beleggers. ‘Het GBS-label gaat ons aanzienlijk helpen bij het screenen en beoordelen van leningen in de markt.’

‘We willen niet langer uitgaan van een brede index als startpunt, maar dat juist omdraaien’

Het pensioenfonds voor de metaal- en techindustrie PME stopt met indexbeleggen, en kiest voor een meer geconcentreerde portefeuille. Marcel Andringa, bestuurder balans- en vermogensbeheer bij PME, vertelt waarom.

Veel grote fondsen verkochten Credit Suisse afgelopen jaren al

De val van Credit Suisse raakt grote pensioenfondsen nauwelijks. ABP deed in 2021 het grootste deel van zijn aandelen van de hand. PME nam al in 2017 afscheid van deze Zwitserse bank.

DNB: Grote fondsen hoeven niet per se vóór 2027 over

De grote vijf pensioenfondsen hoeven niet per se allemaal eerder dan 1 januari 2027 over naar het nieuwe stelsel, vindt DNB. Wel moeten sociale partners nu echt haast maken met het optuigen van nieuwe premieregelingen.