Auteur

Tjibbe Hoekstra

‘Pensioenfondsen onderschatten gevaar cyberaanvallen’

Cyberaanvallen zijn voor pensioenfondsen een constante dreiging. Met name ondernemingspensioenfondsen onderschatten soms het risico omdat ze denken via het moederbedrijf beschermd te zijn tegen cyberaanvallen.

Passief en duurzaam in emd: lastige combi voor kleinere fondsen

Pensioenfondsen beleggen steeds vaker passief in obligaties opkomende markten. Maar om esg-criteria serieus te kunnen integreren, blijkt een eigen index noodzakelijk. Dat is alleen voor de grotere pensioenfondsen weggelegd.

‘Verplicht ecolabel kan helpen bij aanpak groenwassen’

Een verplicht Europees ‘ecolabel’ voor fondsen zoals onlangs voorgesteld door toezichthouder Esma kan helpen groenwassen tegen te gaan, zegt assetmanager Mirova. Maar een eventueel label moet niet te streng worden.

Ook België en Frankrijk verbinden EU-steun aan pensioenhervorming

Niet alleen Nederland, maar ook België en Frankrijk hebben een hervorming van het pensioenstelsel opgenomen in hun aanvraag voor steun uit het EU-coronaherstelfonds.

Pensioenfonds Ahold Delhaize voert klimaattransitiebenchmark in

Pensioenfonds Ahold Delhaize gaat voor de beleggingsportefeuille een klimaat-transitiebenchmark invoeren. Het fonds verplicht zich daarmee de CO2-uitstoot van de beleggingen met 30% terug te brengen.

Grote Amerikaanse vermogensbeheerders dwarsbomen esg-resoluties

Grote Amerikaanse vermogensbeheerders als BlackRock en State Street stemden in 2022 vaker tegen esg-resoluties op aandeelhoudersvergaderingen. Dit tot frustratie van Europese assetmanagers, die juist vaker vóór stemden.

Sociale partners: extra toezichtkosten transitie uit algemene middelen

De Stichting van de Arbeid wil dat niet pensioenfondsen maar belastingbetalers opdraaien voor de extra kosten voor toezicht tijdens de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel.

Dollarafdekking wordt duur betaald

Pensioenfondsen verliezen geld door het dollarrisico af te dekken. Een stijgende dollar brengt bovendien onderpandrisico met zich mee. In het nieuwe pensioenstelsel kan de onnodige valuta-afdekking omlaag.

Private equity houdt vast aan hoge waarderingen

De waarderingen van private equity zijn nog niet of nauwelijks neerwaarts aangepast, ondanks de sterk gestegen rente en de economische neergang. Tot hier verandering in komt, zit de markt op slot.

Aandelen: zorgen over afnemende winsten

De ellende voor aandelenbeleggers is voorlopig nog niet voorbij, zo luidt de boodschap van vermogensbeheerders voor 2023. Lichtpuntje: de opkomende markten.

Aanscherping klimaatbeleid ABP: 50% C02-reductie in 2030

ABP wil de CO2-uitstoot van alle beleggingen 50% terugbrengen ten opzichte van 2019. Het fonds wil dat onder meer bereiken door niet meer te beleggen in bedrijven die schade veroorzaken aan het klimaat.

Centrale clearing buiten EU blijft ook na 2025 mogelijk

Pensioenfondsen kunnen na 2025 hun derivatentransacties toch deels buiten de EU blijven afwikkelen. Pensioenuitvoerders stapten afgelopen tijd juist en masse over op centrale clearing in Frankfurt in plaats van Londen.

PMT vervijfvoudigt ambitie impactbeleggingen naar €10 mrd

PMT heeft de doelstelling voor impactbeleggen fors opgeschroefd. De omvang van de beleggingen die bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN (sdg’s) moet in 2030 zijn vervijfvoudigd van €2 mrd naar €10 mrd.

PME wil 50% absolute CO2-reductie in 2030

PME heeft als eerste Nederlandse pensioenfonds een absoluut doel voor CO2-reductie gesteld. Het fonds wil dat de CO2-uitstoot van de beleggingen in aandelen en bedrijfsobligaties in 2030 de helft is van die in 2019.

PGGM belegt €250 mln in EBRD-leningen

PGGM steekt de komende drie jaar €250 mln in duurzame leningen van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.

Beperkte indexatie SPMS ondanks hoge dekkingsgraad

Het pensioenfonds voor medisch specialisten kan ondanks de hoge dekkingsgraad hooguit 4,25% indexatie geven. De reden is dat een kleine groep deelnemers bij een grotere verhoging een ‘fiscaal bovenmatig’ pensioen zou krijgen.

Indexatieplafond van 3% zit fondsen plots in de weg

Verschillende pensioenfondsen kunnen ondanks een relatief hoge dekkingsgraad hun deelnemers niet meer dan 3% indexatie geven, omdat ze de hoogte hiervan niet koppelen aan een loon- of prijsindex.

PME scherpt fossiel uitsluitingsbeleid aan na tv-uitzending

PME gaat nog eens voor €230 mln aan beleggingen in steenkool en €56 mln aan beleggingen in olie en gas verkopen. Het pensioenfonds nam het besluit na onderzoek van tv-programma Pointer.

Vertraging bij overstap fonds Gasunie naar AZL

De overstap van pensioenfonds Gasunie naar de nieuwe uitvoerder AZL ‘loopt niet helemaal soepel’, meldt het fonds op zijn website. Door administratieve achterstanden kan een inhaalindexatie van dit jaar pas in 2023 worden uitgekeerd.

‘Ik ben een beetje een laatbloeier’

Rik Grutters (42) begon net als Wouter Koolmees ooit op de mavo, maar heeft zich opgewerkt tot teamleider pensioenen bij de FNV. ‘Pensioen is de rode draad in mijn loopbaan.’

Groenwasboete van $4 mln voor Goldman Sachs AM

De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft Goldman Sachs Asset Management een boete van $4 mln opgelegd omdat het twee beleggingsfondsen en één mandaat ten onrechte een groen label had gegeven.

Private-equityfondsen verkopen liever aan zichzelf

De prijsverwachtingen van kopers en verkopers op de private-equitymarkt lagen volgens kenners nog nooit zo ver uit elkaar. Zogenoemde doorstartfondsen zijn daarom populairder dan ooit.

Loodsen indexeert pensioenen 11,3%

Beroepspensioenfonds Loodsen verhoogt de pensioenen van alle deelnemers op 1 januari met 11,3%. Daarnaast krijgen deelnemers er in december met terugwerkende kracht 2,69% bij.

AFM: pensioenfondsen te weinig concreet over duurzaamheidsrisico’s

De informatie die pensioenfondsen geven over hoe ze duurzaamheidsrisico’s meenemen in hun beleggingsbeleid is vaak te weinig concreet en bevat soms tegenstrijdigheden, concludeert de AFM.

‘Indexatiebrief FNV is misleiding’

De FNV heeft een modelbrief met een oproep tot maximale indexatie op haar website gezet die deelnemers naar hun fonds kunnen sturen. Tegenstanders van de stelselherziening noemen de brief een poging tot misleiding.

Bfinance: pensioenfondsen eisen engagementsucces van externe managers

Vermogensbeheerders die geen serieuze resultaten van engagement met bedrijven kunnen laten zien komen steeds lastiger aan de bak bij pensioenfondsen.

Achmea IM: voeg grondstoffen toe voor betere diversificatie

Aandelen en obligaties doen het slecht in tijden van hoge inflatie en renteverhogingen. Pensioenfondsen moeten daarom hun portefeuilles beter diversifiëren, bijvoorbeeld met beleggingen in grondstoffen, aldus Achmea IM.

Pensioenbeleggers willen meer klimaatambitie van regeringen

Ruim zeshonderd voornamelijk Europese pensioenfondsen en andere beleggers roepen regeringen op ambitieuzere klimaatdoelen te formuleren, in de aanloop naar de klimaatbijeenkomst COP27.

Pensioenfonds BPL stopt €210 mln in landbouwfonds ASR

BPL, het pensioenfonds voor de agrarische en groene sector, wil met de investering boeren helpen de transitie naar duurzame landbouw te maken.

Nieuwe pensioenstelsel ‘is net een mummie, heel ingewikkeld’

De eerste plenaire behandeling van de Wet toekomst pensioenen in de Tweede Kamer duurde gisteren van 12.15 tot 1.30 uur 's nachts. Een verslag van uur tot uur.