De ‘Wet van onbedoelde gevolgen’ stelt dat goedbedoeld beleid soms onbedoelde en ongewenste gevolgen heeft. Vooral in complexe situaties, zoals bij de vormgeving van het nieuwe pensioenstelsel. Simpel is soms beter, vindt Agnes Joseph.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
1 reactie
Wat is dit mij uit het hart gegrepen!! Hoewel ik – als VO-lid – een ‘pensioenamateur’ ben, beweer ik al een paar jaar hetzelfde: pensioenfondsen en sociale partners zouden in het huidige stelsel de buffers natuurlijk nooit tot honderden procenten laten oplopen: dan treden andere mechanismen in werking, bijv. premieverlaging of extra indexering. Maar dat zit niet in het model. Uit het model rolt daarom een bedrieglijk laag pensioen in het huidige stelsel.
En voor het vertrouwen in een pensioenstelsel is het belangrijk de regelingen zo eenvoudig mogelijk te houden. Liever een eenvoudige, uitlegbare, regeling die misschien in sommige scenario’s een iets minder gunstig resultaat oplevert, dan een complexe, moeilijk uitlegbare regeling die dan misschien soms een beter resultaat op zou kunnen leveren, maar die niet vertrouwd wordt.