Direct naar inhoud

‘Pensioenfondsen kennen democratisch tekort’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 6 april 2018

Pensioenfondsen beheren miljarden voor werknemers. Deze deelnemers zijn verplicht pensioenpremies in te leggen, maar hebben vrijwel niets over dat geld te vertellen.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

4 reacties

  1. P.K. Kamminga
    7 jaar geleden

    Daar is Pikaart ook al weer. Namens wie spreekt hij? Is hij een infiltrant voor de werkgevers?

  2. A.J. Stevens-Moes
    7 jaar geleden

    Hoe komt Jochem Sluis erbij dat er te weinig jongeren en vrouwen op de loonlijst staan bij de vakbonden? Heeft hij dat onderzocht? Ik durf de stelling aan dat de FNV de afgelopen jaren de meeste vrouwen en jongeren heeft geleverd op bestuurszetels.

  3. E. Daae
    7 jaar geleden

    De zin “Een oplossing komt mogelijk dichterbij als wordt overgestapt op individueel eigendomsrecht, met de deelnemer in plaats van het fonds als juridisch eigenaar.” van Pikaart in dit artikel is juridisch onjuist. Als deelnemer krijg je nu een pensioenaanspraak die ‘een zelfstandig (voorwaardelijk) vermogensrecht vormt’ aldus de Hoge Raad in 2012 (ECLI:NL:HR:2012:BT8462). Dus de pensioenaanspraak is iemands individuele eigendom, maar niet het deel van de belegde middelen van het fonds nodig om de pensioentoezegging te kunnen nakomen. Bij het door Pikaart gewenste pensioenstelsel verandert de juridische eigendomsverhouding helemaal niet, maar blijft hetzelfde zoals nu het geval is. Wat wel zou veranderen bij hetgeen Pikaart voorstaat, is dat de toegezegde uitkeringsovereenkomst zou worden vervangen door een beschikbare premieregeling met een onvoorspelbaar jaarlijks wisselend pensioen al wordt er collectief belegd. Deze argumentatie van Pikaart is dus een vorm van bedrog hetgeen hij anderen juist verwijt.

  4. E. Stolp
    5 jaar geleden

    Bij de verkiezingen in 2014 bracht 3% van de actieven bij het ABP een stem uit.. Het percentage vakbondsleden bij de overheid ligt rond de 20%. De conclusie is dus dat het terecht is dat de vakbondsafgevaardigden het ABP besturen want zij zijn representatiever dan het Verantwoordingsorgaan met zijn 3% opkomst. Met 5 van de 19 zetels bij 3% opkomst vertegenwoordigd de LvOP minder dan 1% van de actieve deelnemers.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.