Is het nieuwe pensioenstelsel slechts een tussenstap op weg naar volledig individueel dc? Sommigen denken van wel. ‘Het oorspronkelijke idee was ook dat er maar één regeling zou zijn.’
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
1 reactie
Wie ooit is betaald voor het voorspellen van de toekomst weet het. Met veel moeite kan het voor één tot twee weken, zolang er geen onvoorspelbare verrassingen gebeuren. Op langere termijn voorspellen is nutteloos. Het beste wat je kan doen is een centraal scenario met tenminste twee extreme varianten. Ook dat is geen echte oplossing, want het is veel makkelijker problemen te bedenken dan meevallers. Echte pogingen tot voorspellen geven zo weinig mogelijk details.
Dit artikel is een goede illustratie van het bovenstaande. Alle geïnterviewde personen praten in hun straatje en zitten hun eigen belang te adverteren. De detaillering is typisch voor amateurs. Het is allemaal prima amusement en zou misschien zelfs kunnen dienen als uitgangspunt voor een brainstorming sessie, maar als voorspelling deugt het niet.
Voor uw vermaak hierbij mijn eigen gedetailleerde, mogelijke, maar nutteloze voorspelling:
Op 6 juni 2024 komt het tot een vrede in de Oekraïne als Poetin plotseling sterft onder verdachte omstandigheden. De inflatie blijft echter op een hoog niveau en de werkloosheid neemt tot. Politiek rechts verliest de verkiezingen aan een nieuwe partij van gematigd links, waarin de groenen de hoofdrol spelen. Het pensioenstelsel wordt prompt ter discussie gesteld. Het moet de politiek geld verschaffen om leuke dingen te doen zonder het budget te belasten. Helaas blijkt in 2030 (de einddatum van het verdrag van Parijs) dat voorkomen van klimaatverandering een gigantische financiele inspanning vereist, waardoor er een politieke will ontstaat om het hele stelsel te nationaliseren en om te vormen tot een omslagstelsel en samen te voegen met de AOW. Het tweede kabinet Omtzicht verwerkelijkt dit idee in 2040.