Na de financiële crisis bleven pensioenverhogingen uit, of waren ze mager. In 2023 is dat totaal anders. ‘Bestuurders hebben uit alle macht gekeken waar ze iets extra’s kunnen doen om de pijn te verzachten.’
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
1 reactie
Gewoon een kwestie van (eindelijk kunnen) nakomen van gewekte verwachtingen die voorheen niet konden worden waargemaakt door te lage premieinkomsten en in 2015 aangescherpte prudentiële beperkingen. De hogere rekenrente speelt daarbij een rol, maar het effect daarvan wordt teniet gedaan door verlies op vastrentende waarden. De echte game changer is het verlichten van de prudentiële beperkingen waardoor het voor indexatie beschikbare vermogen eindelijk kan worden aangewend waar het voor bedoeld is.
Het lijstje zou wel completer zijn als de indexaties in 2022 zouden worden meegenomen, omdat er ook fondsen zijn die niet op 1 januari verhogen op basis van de gestegen prijzen tot (bijvoorbeeld) 1 oktober, maar op 1 juli op basis van de gestegen prijzen tot (bijvoorbeeld) 1 april en allerlei andere variaties.
Ik ben benieuwd of die accountants ook gaan kijken of het premiebeleid (nog) wel evenwictig is. Daar valt nog veel te halen voor pensioenfondsen.