Werknemers zonder partner betalen mee aan het nabestaandenpensioen van collega’s met een partner. Fieke van der Lecq pleit voor aanpassing aan de verschillende leefvormen.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
2 reacties
In het artikel staat dat werknemers zonder partner meebetalen als het partnerpensioen op risicobasis is. Dat klopt, maar zij betalen ook mee als het partnerpensioen op kapitaalbasis is. Want in de tarieven voor een kapitaalgedekt partnerpensioen zit ook risicopremie verdisconteerd. Hier moet immers ook het zogenaamde ‘vooroverlijden’ gedekt worden.
Dit stukje solidariteit heeft de wetgever (totnutoe) bewust overeind gelaten. Het is de vraag of je deze beperkte solidariteit bezwaarlijk vindt. De risicopremie is relatief bescheiden t.o.v. van de totale pensioenlast. Daarnaast brengt het administratief een (niet te onderschatten) voordeel: je hoeft niet bij te houden welke partner er is. Dat is pas van belang ingeval van een overlijden. Een ander voordeel is dat deelnemers niet hoeven kiezen en er dus geen onbedoeld onverzekerde partners kunnen zijn.
Ik begrijp het pleidooi voor een gewenningsuitkering versus het huidige beoogde levenslange partnerpensioen. Volgens mij doet je die discussie volledig loskoppelen van het onderscheid tussen risico- danwel kapitaalgedekt partnerpensioen. Die discussie kan je voor beide vormen voeren.
Daarnaast kan je je dan afvragen of je het stukje solidariteit (de risicopremie die alleenstaanden betalen) wilt behouden of niet. Gezien genoemde voordelen ben ik daar een groot voorstander van.
Dank aan dhr. Jansen voor de waardevolle toevoegingen!