Denivellerend, ingewikkeld en niet uitlegbaar. Het nieuwe stelsel is een mooi moment om eindelijk de franchise af te schaffen, vinden sommige pensioenexperts.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
3 reacties
Zoals Emilie Schols zegt: de franchise werkt denivellerend. Dat lijkt me omgekeerde solidariteit.
Om het in een wat breder perspectief te plaatsen:
– Het aanvullend pensioen en AOW hebben integraal gezien wel een nivellerend effect. De AOW nivelleert nl. sterker dan de AOW-franchise denivelleert, zie bijv. https://www.tpedigitaal.nl/sites/default/files/bestand/herverdeling_door_pensioenregelingen_een_integrale_analyse_van_de_aow_en_de_aanvullende_pensioenen.pdf
– Vermoedelijk is het nabestaandenpensioen wel denivellerend sinds de versobering van de Anw.
AOW is ook een vorm van pensioen. Afschaffen van de franchise betekent dan dat het eerste deel van het in komen dubbel verzekerd is. Pensioen is niet gratis, afschaffen van de franchise heeft tot gevolg dat mensen met lage inkomens fors meer premie moeten gaan betalen voor een pensioen dat inclusief AOW hoger is dan hun vroegere salaris. Daar zit niemand op te wachten.
Deeltijdfranchise is een logisch gevolg van de Wet Gelijke Behandeling. Dat zorgt er voor dat iemand met 2 deeltijdbanen hetzelfde pensioen op kan bouwen als iemand met 1 voltijdsbaan.
Het nabestaandenpensioen in het wetsontwerp van Koolmees is ondoordacht. Voor mensen met kinderen en een benedenmodaal inkomen wordt de nabestaanden uitkering + ANW hoger dan het inkomen van de overleden partner was. Dat is alleen te begrijpen als je aanneemt dat de overheid de ANW uitkering gaat afsschaffen.