Meest gelezen

2 reacties

Mijn verwachting is dat wtp nog dit jaar de tweede kamer zal passeren en dat nog voor de verkiezingen van de Provinciale Staten de 1e kamer haar goedkeuring geeft.
Dat rest het implementatietraject met nog veel hobbels en keuzes.
Zelf was ik voorstander de variant waarin het huidige fonds doorgaat als gesloten fonds en de nieuwe premie gestort zou worden in een ppi-achtige constructie.
Gelukkig nu een medestander die een variant bedenkt. En niet de minste.
Haar claim om voort te gaan binnen het ftk maar met 105 als indexatiegrens Had al veel eerder ingevoerd moeten worden. Willen we een koopkrachtiger pensioen dat is dat een begin.

Ir. G. Eleveld

Een interessant alternatief. Naast de door mevrouw Joseph genoemde versoepeling van het ftk van de beperkingen om voorwaardelijke contractuele indexatietoezeggingen na te komen, zou ik ook adviseren om de regel in de Pensioenwet te laten vervallen dat jaarlijks slechts 20% van de ruimte in het pensioenvermogen boven de TBI-grens mag worden aangewend voor inhaalindexatie of het ongedaan maken van kortingen. Dus als er voldoende ruimte is om 10 jaar terug indexatie in te halen en kortingen ongedaan te maken moet dat ineens mogelijk zijn. Dan is ook meteen duidelijk wat er in de huidige pensioenpot overblijft om compensatie te bieden voor gevolgen van overgang naar het nieuwe stelsel. Ik roep in herinnering dat de huidige Pensioenwet terugstorting of premiekorting (en wat is die compensatioe anders) verbiedt als niet eerst inhaalindexatie en ongedaanmaking van kortingen over de laatste 10 jaar heeft plaatsgevonden.

A.C.M. Kuypers

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.

Inloggen