Direct naar inhoud

Ook deelnemersadministratie Horeca naar IG&H

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 5 januari 2023

Pensioenfonds Horeca & Catering heeft voor de rechtenadministratie gekozen voor software van IG&H. De werkgeversadministratie draait al op dit systeem dat voorbereid is op het nieuwe contract.

Met de invoering van Wet toekomst pensioenen gaat de leeftijd waarop werknemers pensioen gaan opbouwen naar 18 jaar. Dat betekent dat Pensioenfonds Horeca zo’n 100.000 nieuwe deelnemers kan verwelkomen. FvA

Dit hebben pensioenfonds Horeca & Catering en IG&H gisteren bekendgemaakt. In 2020 was het pensioenfonds met veertigduizend werkgevers al overgestapt op AllVida van IG&H in combinatie met lowcode-technologie van Outsystems en Microsoft. Het zelfadministrerende pensioenfonds stapte toen over vanuit Maia van Keylane.

De deelnemersadministratie voor de ruim 1,3 miljoen deelnemers draait nog op een softwaresysteem van het Noorse Visma Idella met een eigen rekenkern. Hierdoor werkte Horeca met twee rekenkernen: één voor de werkgeversadministratie en één voor de rechtenadministratie. Na de overstap op AllVida draaien beide systemen op één rekenkern.

Bouwstenen

Het was geen uitgemaakte zaak dat Horeca zou overstappen naar AllVida voor de deelnemersadministratie, aldus Paul Braams, directeur van pensioenfonds Horeca & Catering. ‘We hebben van oudsher een aanpak met bouwstenen. We willen voor elk deel de beste aanbieder kiezen. Dat blijft ook zo in de toekomst.’

Voor de selectie van de aanbieders van de deelnemersadministratie heeft het fonds de hele markt geïnventariseerd. ‘Uiteindelijk bleven Visma Idella en IG&H over. IG&H kwam op een aantal punten sterker uit de bus’, aldus Braams.

Volgens Frans Liem, partner bij IG&H, is een van de grote voordelen van AllVida dat het bij de invoering van het nieuwe contract niet nodig is de gegevens over te zetten naar een ander systeem. ‘Het is mogelijk de overstap naar het nieuwe contract te maken binnen dit systeem. Het al grotendeels geschikt voor die overgang’, zegt Liem.

Paul Braams (links) en Frans Liem ondertekenen overeenkomst tussen pensioenfonds Horeca & Catering en IG&H.

Braams verwacht dat de overgang naar het solidaire contract met AllVida ‘relatief simpel’ is. Eind dit jaar moet de deelnemersadministratie zijn overgezet op AllVida. Het pensioenfonds wil 1 januari 2025 over naar het solidaire contract.

Lagere kosten

De overstap naar het nieuwe administratiesysteem leidt volgens Braams tot lagere kosten. ‘Ons streven is zo laag mogelijke kosten per deelnemer. We zitten nu op €49 per deelnemer. Ik verwacht dat de kosten in drie jaar kunnen dalen naar tussen de €35 en €40.’

Die kostendaling is niet alleen te danken aan goedkopere software, maar ook aan de verwachte toestroom van nieuwe deelnemers. ‘Door de verlaging van de wettelijke pensioenleeftijd naar achttien jaar verwachten we de toetreding van zo’n honderdduizend jonkies’, aldus Braams.