Direct naar inhoud

Analyse | Het eerste halfjaar van Wouter Koolmees — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 25 april 2018

Wouter Koolmees was in zijn eerste halfjaar als minister van Sociale Zaken vooral druk met werk dat er nog lag van Jetta Klijnsma. Bij de hervorming van het stelsel blijkt hij, net als zijn voorganger, afhankelijk van de sociale partners.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

5 reacties

  1. A. van Dijk
    6 jaar geleden

    Maar het karakter van Koolmees is dat van een oliemannetje. Ik hoop van harte dat hij geen ‘geduld gaat zitten hebben’ en op allerlei plaatsen mensen uit hun impasse haalt. Er is zoveel werk verzet voor de stelselherziening en het zou toch prachtig zijn als er nu een resultaat komt.

  2. E. Daae
    6 jaar geleden

    Beste Ada Dijk,

    Ik raad u aan om de opinie van Philip Menco van zondag 22/04 in PensioenPro, met als titel: “Stop kortzichtige hervorming pensioenstelsel” tot u te nemen. Hopelijk verruimt de opvatting van een pensioendeskundige uw inzicht in de pensioenmaterie.

  3. A.R.N.O.U.D.W. Bosch
    6 jaar geleden

    Beste Ada van Dijk.
    Uit uw internet pagina begrijp ik dat je niet voor pensioen moet sparen met premie te betalen. Echter moet je tijd gaan sparen met het bezig zijn als mantelzorger. Maw u kiest dus voor staatsvorm van verplichte deelname in een vorm van een coöperatie. Hoe snel moet dat worden ingevoerd worden?

  4. A. van Dijk
    6 jaar geleden

    Beste meneer Bosch, mensen ‘moeten’ niets van mij, en ik ambieer niet te bepalen welke staatsvorm er is. In Zwitserland kunnen mensen in een paar gemeentes ervoor kiezen om hun mantelzorg activiteiten te registreren in uren en daarmee een tijdpensioen op te bouwen van maximaal 750 uur. KISS Zeitvorsorge. Dat idee zou ik best willen testen in Nederland, en dat heb ik geprobeerd maar er is weinig interesse. Voorts ben ik tegen verplichte deelname aan zo’n tijdpensioenfonds. Ik heb besloten te wachten tot de tijd rijp is en in plaats daarvan start ik in mei een cooperatie van ouderen die zelf hun (mantel)zorg in euro’s gaan inkopen bij oudere werkzoekenden. Deelname aan deze cooperatie is uiteraard geheel vrijwillig. Het doel is ouderen meer regie over hun hulp te geven en hun mantelzorgers en vrijwilligers uit de uitkering helpen.

  5. A. van Dijk
    6 jaar geleden

    Hr Bollema, maar ik ben het eens met de heer Menco! Hij zegt: ‘de pensioenleeftijd moet daarom sterk omhoog in combinatie met een flexibilisering ervan’. Lees mijn stukje op PensioenPro: Eerst flexibilisering AOW en dan pas de stelselhervorming. Lage scholing? Dan krijg je eerder recht op AOW. Maar waar het mij allereerst om gaat is het vergroten van de keuzevrijheid in ingangsdatum, dat gaat ook over LATER met de AOW en werkgeverspensioenen starten. Ik denk dat iedereen meer regie zou moeten hebben over de oude dag en dat dan de belangstelling van deelnemers voor pensioen aantrekt.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.